Засолювання бочкових огірків на зиму

Засолювання бочкових огірків - рецепт приготування

Напевно, багато хто з вас люблять огірки бочкового засолу. Але ринкова ціна на них кусається! Але ж можна дуже легко засолити бочкові огірки самостійно, причому – в умовах міської квартири! Єдине але – зберігати їх треба в холодильнику! Я для таких огірків спеціально придбала контейнер з харчового пластику, який ідеально вписався в простір нашого невеликого холодильника для заготовок. Якщо у вас є можливість засолити їх в діжці і зберігати в погребі – то це чудово!

Склад рецепта (на 100 порц.):

  • Огірки – 8.5 кг
  • Хрін – 100 гр
  • Кріп – 300 гр
  • Листя вишні – 50 гр
  • Листя дуба – 50 гр
  • Часник – 100 гр
  • Запашний перець – 5 гр
  • Перець гострий стручковий – 30 гр
  • Лавровий лист – 10 шт.
  • Сіль – 600 гр
  • Вода – 10 л

Ще потрібна ємність для засолювання. У мене це контейнер з харчового пластику з кришкою і ручками, об’ємом 20 літрів. Якщо ви берете бочку то її треба ретельно вимити і ошпарити кип’ятком.

Покроковий процес засолювання огірків на зиму

Огірки перебираємо, ретельно миємо під проточною водою (кожен огірочок ручками!) Складаємо в широкий таз і заливаємо холодною очищеною водою. Витримуємо протягом 6-8 годин. Це необхідно зробити для того, щоб готові огірки не були порожніми.

У підготовлену ємність на дно укладаємо половину спецій. Великі листя я рву навпіл, часник ріжу половинками.

Потім рядами кладемо огірки. На дно найбільші.

Потім середні. І наверх найдрібніші, вони будуть готові раніше всіх. Огірки треба укладати якомога щільніше, тоді концентрація молочної кислоти при бродінні буде високою і огірочки вийдуть смачними.

Засолювання бочкових огірків на зиму

Поверх останнього ряду кладемо другу половину спецій.

Закриваємо листям хрону. Робимо розсіл: сіль розчиняємо в холодній очищеній воді, ретельно розмішуємо до повного розчинення і даємо відстоятися. Наполегливо не рекомендую використовувати дрібну столову сіль. У ній є різні добавки і зовсім інший рівень солоності.

Засолювання бочкових огірків на зиму

Після того, як розсіл відстоїться виливаємо його в ємність без осаду. Якщо вам не вистачило розсолу, зробіть ще одну порцію з розрахунку 60 г солі на літр води. Розсіл повинен лише злегка прикривати верхній ряд огірочків.

Кладемо фанерку, ставимо тягар.

Засолювання бочкових огірків на зиму

Накриваємо марлею і залишаємо для заквашування в теплому місці (я тримаю на лоджії) на термін від п’яти до десяти днів. Вниз треба поставити якийсь піддон, так як розсіл при бродінні може вибігти назовні. Залежно від температури навколишнього середовища, бродіння може початися і на третій, і на п’ятий день. Після того, як на поверхні з’явиться піна, треба кожен день знімати її акуратно, гніт і фанерку промивати.

Ну ось, пройшло сьомій днів. Огірочки придбали гарний оливковий колір і приємний кислуватий присмак. Тепер акуратно збираємо зверху всю зелень, промиваємо її в чистій воді і кладемо назад. Фанерку так само промиваємо, придавлюємо нею зверху огірки. Закриваємо кришкою і прибираємо на зберігання в холодильник або в льох. Через місяць огірки остаточно проквасятся при низькій температурі і придбають справжній смак. Смачного!

Rating
( No ratings yet )
Loading...