Шипшина відома своїми лікувальними властивостями. В ягодах міститься велика кількість вітамінів, амінокислот та інших корисних елементів. Шипшина відрізняється від інших ягід великим вмістом вітаміну C. За допомогою чаю з шипшиною можна лікувати захворювання підшлункової залози, нирок та жовчного міхура. Нижче наводиться декілька корисних рецептів на основі ягід шипшини.
Засіб проти застуди
Іван-чай, шипшина, м’ята та суничник (по 2 ст. л.) подрібнюються та добре перемішуються між собою. Потім 1 ст. л. цієї суміші заливається 1 л окропу. Настояти та вжити протягом дня.
Засіб для зміцнення організму
Необхідно 1 склянку подрібненої шипшини помістити в пляшку, яка виготовлена з темного скла. Потім в пляшку налити 1 склянку горілки або спирту. Залишити її в темному місці на 15 днів. Періодично суміш необхідно збовтувати. Потім її слід процідити та вживати двічі на день по 30 крапель, які слід додати у 125 мл води.
Жовчогінний засіб
Подрібнити 7 ягід шипшини та залити 0,5 мл води. Коли закипить, варити на протязі 10 хвилин. Настоювати 1 ніч, після чого процідити. Пити настій потрібно 4 рази на день.
Для покращення роботи нирок
Подрібнити шипшину, брусницю та толокнянку (по 1 склянці), після чого перемішати. Потім 1 ст. л. цього збору заливається 0,5 л води та вариться 7 хвилин. Настоювати 1 годину, після чого процідити. Вживати по 1 склянці через 15 хвилин після приймання їжі.
Засіб для лікування захворювань ясен
Потрібно змішати ехінацею, шипшину та іван-чай (по 2 ст. л.). Потім 1 ст. л. цієї суміші заливається 0,5 л води та вариться 1 хвилину. Настоювати 15 хвилин. Вживати як чай.
Засіб для покращення роботи підшлункової залози
Необхідно змішати шипшину, гусячі лапки, череду та калган (по 1 склянці). Далі 1 ст. л. суміші заливається 0,7 л води та вариться на протязі 5 хвилин. Настоювати 1 годину. Потім настій поділити на 4 частини та пити як чай.
Міцного здоров’я!
Стаття носить виключно інформаційний характер. Пам’ятайте, що перед початком будь-якого лікування консультація лікаря є обов’язковою!