Виявляється, корисні якості банана залежать від його стиглості

Фрукти є однією з найбільш корисних категорій продуктів харчування. Дієтологи рекомендують їх їсти як в сирому вигляді, так і в різних стравах після обробки. При цьому банан можна назвати одним з найбільш популярних фруктів. Далеко не всі знають, коли і як його правильно вживати, щоб домогтися максимально корисного ефекту. Найголовніше питання стосується його вибору за ступенем зрілості.

Цінність банана

Для початку варто розібратися, що собою являє цей фрукт, чим він корисний для нашого здоров’я. Відомо, що банан дуже калорійний і багатий цукром, тому його практично не включають в дієти для схуднення.

Виявляється, корисні якості банана залежать від його стиглості

У цьому фрукті міститься 94 ккал на 100 г. Однак не варто судити про його користь тільки за цим показником. Набагато важливіше брати до уваги те, що банан містить клітковину (3,4 г на 100 г), а також цінні мінерали у вигляді калію (350 мг), магнію (38 мг) і фосфору (28 мг).

Дієтологи не поспішають вводити банани в раціон охочих схуднути людей. Однак і про повну відмову від цього фрукта теж не йдеться. Це не той продукт, який може зіпсувати фігуру, якщо вживати його в дозованих кількостях. Інша справа, що мова може йти про певні патології, індивідуальну непереносимість та інші недуги, які не цілком сумісні з бананом. Наприклад, з медичних міркувань цей фрукт може бути протипоказаний людям з цукровим діабетом і тим, у кого спостерігається варикозне розширення вен.

Виявляється, корисні якості банана залежать від його стиглості

Вибір за термінами дозрівання

Один з найважливіших параметрів вибору банана – його стиглість на момент вживання в їжу. Наявність корисних елементів буде залежати від цього показника.

У зеленому банані більше крохмалю. Відповідно, організм його буде довше перетравлювати. Такий продукт можна вважати пребіотиком, оскільки він містить стійкий крохмаль. Це гарний вибір в якості їжі для нормалізації кишкової мікрофлори.

Жовтий банан в зрілому стані відрізняється присутністю клітковини у великій кількості. Важливо і те, що в ньому поки мало цукру. У міру подальшого дозрівання з набуттям коричневого відтінку концентрація цукру в банані буде підвищуватися, а вміст клітковини зменшиться.

У зрілого банана крохмаль переходить в форму фруктози. Такий фрукт цілком можна використовувати в якості джерела енергії. Даний продукт допоможе і в стимуляції розумової діяльності, і для підтримки при заняттях спортом. Роботу м’язів стимулюватиме калій, а цукор відновить енергію, потрачену на виконання вправ.

Виявляється, корисні якості банана залежать від його стиглості

Висновок

Банан може стати гарним помічником в зміцненні здоров’я організму і прекрасним кулінарним інгредієнтом. Але в обох випадках важливо правильно підходити до його вибору і приготування. Як видно, багато що залежить від стану даного фрукта на момент вживання. Тому спочатку слід з’ясувати потребу організму в тих чи інших мікроелементах, а потім приступати до вибору продукту на відповідному етапі дозрівання.

Також не варто забувати про інші важливі критерії відбору якісного банана. Зовнішній вигляд може багато що сказати про стан фрукта. Наприклад, шкірка повинна мати здоровий, свіжий і чистий вигляд без порізів, тріщин і вм’ятин.

Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Завантаження...