Сьогодні поділюся з Вами приголомшливим рецептом, як я вважаю, правильного тіста для смажених пиріжків. Розповім всі свої секрети! З ним у мене завжди вдала, пишна випічка. Є такий вислів – тісто як пух. Ось це саме таке тісто. Пиріжки повітряні, як “хмарка” виходять.
Для приготування нам знадобиться:
- 250 мл. кефіру.
- 50 гр. сметани.
- 400 гр. борошна
- яйце – 1 жовток.
- 1 ч.л. солі.
- 1 ч.л. цукру.
- 0,5 ч.л. соди.
- 1 ст.л. соняшникової олії.
Приступимо до приготування
У кефір додаю сметану, сіль, цукор, жовток, соняшникову олію і перемішую.
Кефір потрібно брати від 3% жирності, а сметану від 20%. Це дуже впливає на результат.
Додаю частину посіяної муки і саме зараз додаю соду! Це один із секретів, чому пиріжки виходять дуже пишними і повітряними. Не потрібно гасити соду ніяким оцтом і лимонним соком.
Замішую тісто лопаткою. Коли важко стає мішати тісто лопаткою, то я починаю замішувати тісто руками прямо в мисці, поступово додаючи борошно.
Тісто почне липнути до рук. Потрібно змастити руки олією і продовжувати заміс.
Муки піде 400 грам і ще плюс-мінус 20 грам.
Тісто виходить дуже м’яке і до рук не липне. Довго його замішувати не треба. Накрию тісто тарілкою і займуся начинкою.
Начинку можна вибирати будь-яку. Я зробила начинку з капусти. Дуже люблю пиріжки з капустою!
Змащую руки олією, і перекладаю тісто на робочу поверхню. Так буде зручніше. Ділю тісто на 10 рівних частин. Разом вийде 10 чудових пиріжків.
Поки працюю з одним шматочком тіста, інше прикрию рушником, щоб не завітрилося.
З шматочка тіста формую кульку і розкочую качалкою в коло. Качалку теж потрібно змастити соняшниковою олією.
Столову ложку начинки додаю на тісто і защипую краї, формуючи пиріжок.
Перекладаю пиріжок швом вниз і трохи проведу по ньому качалкою.
Готувати такі пиріжки потрібно в добре розігрітій сковорідці з достатньою кількістю олії!
Тоді вони повністю пропечуться і тісто всередині не буде сирим.
Пиріжки готуються дуже швидко. Перекладаю на тарілку з паперовими серветками, щоб зайвий жир пішов. Смачного!