Прийшов час кульбаб, а це значить, що я збираюся зварити своє улюблене варення. Раніше я варила його просто з лимоном, а в цьому році вирішила зварити і з апельсинами. Ну, що сказати, виходить дуже смачне, ароматне, схоже на мед варення. Воно відмінно зберігається і підійде для поливання оладок, млинців, сиру. Також його можна додавати в чай.
Складові
- 750 шт кульбаб
- 2 кг цукру
- 1 шт лимон
- 3 шт апельсина
- 1,6 л води
Як приготувати варення з кульбаб
Отже, для нашого вишуканого варення нам знадобляться тільки бутони кульбаб. Вони повинні бути не старими, повністю розквітлими і посадженими подалі від «цивілізації».
Видаляємо плодоніжки і замочуємо квітки в холодній воді. Я завжди замочую кульбаби на 8-10 годин.
Зваримо цукровий сироп: з’єднуємо в каструлі воду з цукром і доводимо до кипіння.
Нарізаємо половину лимона і дві апельсини часточками.
Зливаємо з кульбаб воду, додаємо в киплячий сироп кульбаби, варимо 20 хвилин. Додаємо пів-лимона і нарізані апельсини. Варимо ще 20 хвилин.
Залишаємо каструлю годин на 8, я залишала на ніч.
Вранці проціджуємо через марлю варення від квіток і цитрусів. Варимо ще 20 хвилин. Я додала, решту 1/2 лимона і апельсини. Час варіння залежить від того, наскільки густе варення Ви хочете. Якщо хочете по-густіше, то проваріть хвилин 20, залиште до повного охолодження. Потім знову поваріть. З кожною новою варкою википатиме рідина і варення стане трохи густіше.
Стерилізуємо баночки, я це роблю в духовці 15-20 хвилин при 150 градусах. Розливаємо наше варення, у мене вийшло три півлітрових банки.
Кришки також стерилізуємо (я закидаю їх в киплячу воду на хвилину). Закриваємо банки і відправляємо в прохолодне місце. Смачного!