Для заготівлі підійде абсолютно будь-яка зелена цибуля, навіть переросла зі стрілками. Чим м’ясисті стебла, тим дрібніше вам їх потрібно буде нарізати, щоб краще просушилися. Цибулю сушу на деках у духовці, але в планах купити спеціальну сушарку для овочів – з нею зручніше і зберігається більше вітамінів. Якщо у вас є такий агрегат, скористайтесь ним.
З сухої цибулі у мене виходять три різні приправи для різних цілей. Яких читайте в кінці приготування.
Нам знадобиться:
- Зелена цибуля – за смаком
- Сіль за смаком
Покроковий рецепт приготування:
Цибулю ретельно вимийте. Розкладіть на рушник і залиште, щоб стекла вся вода. Якщо зелень підв’яне, нічого страшного в цьому немає. Наріжте цибулю, складіть все у глибокий таз.
Деко застеліть пергаментом, щоб цибуля не прилипла в процесі сушіння. Розкладіть нарізану зелень рівномірним шаром.
Духовку розігрійте до 50 градусів. Сушіть цибулю з відкритими дверцятами 30 хвилин. Після цього дістаньте та перемішайте. Виконуйте процедуру кожні 10 хвилин до закінчення сушіння. Піде на це від 1,5 до 3 годин залежно від кількості цибулі. Готова суха цибуля легко ламається і кришиться.
Одну третину висушеної цибулі подрібніть у блендері на порошок. Другу третину зробіть великого помелу. А третю залиште як є.
До подрібненої цибулі додайте сіль за смаком. Вона збереже порошок від зайвої вологи і перешкоджатиме комкуванню. Розкладіть заготовки по баночках.
Як я використовую суху заготівлю із зеленої цибулі. Звичайну сушену цибулю кладу в супи та бульйони за 5 хвилин до закінчення варіння. Цибулю середнього помелу я додаю до м’яса, риби, овочів, а також для плову та рагу. Ну а цибулю у порошку використовую для соусів, маринадів, кладу в котлетний фарш та начинки. Спробуйте, сподіваюся, ідея вам сподобається!