Сьогодні хочу запропонувати вам приготувати смачний пишний пиріг до чаю “практично з нічого“. Рецепт дуже простий, інгредієнтів мінімум і при цьому готовий пиріг може послужити прекрасною основою практично святкового торта.
Інгредієнти для приготування:
- Вода – 250 мл
- Цукор – 200 г
- Соняшникова олія – 80 мл
- Ванілін – за смаком
- Какао–порошок – 3 ст. л.
- Розпушувач – 1,5 ч. Л.
- Сіль – 1/2 ч. Л.
- Борошно пшеничне – 220-230 г
Приступаємо до приготування
У глибоку миску просіваємо борошно, какао–порошок і розпушувач і додаємо цукор. Все добре перемішуємо. Рекомендую використовувати какао–порошок високої якості, тоді і готовий пиріг у вас вийде більш насиченого шоколадного відтінку і смаку.
Потім вливаємо олію і відразу всю воду, нагріту до кімнатної температури. Замість води можна використовувати фруктовий сік або чай або неміцну каву. Але варіант просто з водою найекономічніший.
Перемішуємо тісто просто віночком. Можна і міксером, але в цьому немає необхідності – маса легко набуває однорідну консистенцію без грудочок. Я зазвичай міксер використовую, коли потрібно збивати яйця, а тут їх немає.
Тепер беремо будь-яку форму для випічки (зручніше звичайно використовувати роз’ємну форму), змащуємо невеликою кількістю олії, можна навіть трохи присипати борошном. Виливаємо в підготовлену форму тісто і відправляємо випікатися в розігріту духовку.
Випікається пиріг при температурі 170 градусів протягом 40-50 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою – при проколі вона повинна вийти сухою, без сирого тіста.
Готовий пиріг посипаємо цукровою пудрою або ж поливаємо розтопленим шоколадом, а ще шоколадну глазур можна приготувати самим.
Беремо по 3 столові ложки какао–порошку і цукрової пудри, 1 ложку крохмалю і десь 2-3 столові ложки звичайної води. Все це перемішуємо і трохи нагріваємо на вогні. Ще теплою глазур’ю поливаємо пиріг, а зверху можна посипати, наприклад, нарізаними горіхами. Готуйте, пробуйте, смачного!