Сусідка пригостила мене смородиною зі своєї дачної ділянки. Ягоди виявилися неймовірно солодкими і смачними. У моєму саду таких ніколи не було. Сусідка розповіла мені, що для підживлення ягідних кущів вона використовує так зване “хлібне добриво”.
Як приготувати добриво
Для приготування добрива вам потрібна буде звичайна бочка для поливу. У неї потрібно налити води на ваш розсуд. Це залежить від кількості ягідних кущів на вашій ділянці. У бочку періодично додавайте черствий хліб і зелень (кропиву). Хліб повинен становити 70% всієї маси, а зелень – 30%. Добриво також можна змішувати і з картопляним лушпинням, які залишаються у вас на кухні.
Щоб вміст бочки швидше забродив, зверху натягніть клейонку і зав’яжіть, щоб вийшло на кшталт кришки. Через три тижні ви отримаєте відмінне добриво.
Як підживлювати
Спочатку кущі потрібно підживлювати, коли на них уже з’явилися великі ягідні зав’язі. Наступного разу використовуйте підживлення, коли ягідки вже достигають.
Втретє підживлюйте незадовго до збору врожаю.
До речі, добривом з хліба можна підживлювати і овочі. А ще восени використовуйте його, щоб заправити ґрунт. Для цього добриво, що залишилося в бочці рівномірно розподіліть між усіма грядками.