Скільки разів можна кип’ятити воду в чайнику?

Скільки разів можна кип'ятити воду - корисно знати

Ми по кілька разів розігріваємо воду не тільки для ранкового чаю, кави, але доводимо до кип’ятіння супи, борщ, а також маринади для консервацій. Чи шкідливо це?

Подейкують, що не можна використовувати рідину, яка кипіла в чайнику більше одного разу. Від цього нібито з’являються канцерогени. Додатково до всього вода стає «мертвою», виділяючи дейтерій, який призводить до старіння організму. Хіміки та фізики сміються, вигукуючи: «Звідки зі складу H₂O можуть з’явитися шкідливі речовини?» Запитаємо у експерта.

З шкільних років ми знаємо, що вода має формулу H₂O, тобто в ній знаходяться два атоми водню і один атом кисню. Вода може мати три агрегатних стани: рідина, пара і лід. Це всім відомі шкільні знання. Ніяких канцерогенів в хімічній формулі не спостерігається.

Перейдемо до питної води. Не важливо, чи користуєтеся ви центральним водопроводом в місті або власною свердловиною в селищі. У такій воді розчинені різні солі (в основному карбонати кальцію і магнію, гідрокарбонати, сульфати, хлориди). Також можуть бути присутніми солі інших металів, наприклад солі заліза, солі марганцю і інших хімічних елементів.

Один з головних показників контролю якості води – жорсткість. Вона складається з понять «тимчасова» і «постійна» жорсткість води. Що ж це таке? Тимчасова жорсткість – це зміст карбонатів і гідрокарбонатів кальцію і магнію, які можна видалити шляхом кип’ятіння. Тобто той самий спосіб, яким ми користуємося щодня. В результаті цієї процедури утворюються накип, який ми бачимо на стінках чайника. А що ж представляє із себе «постійна жорсткість» води? Це та жорсткість, яка не прибирається шляхом кип’ятіння. Її теж можна усунути, але людському організму це не потрібно, так як ми потребуємо розчинені солі різних металів.

В підсумку. Кілька разів прокип’ячену воду пити можна. З точки зору хімії в ній нічого не відбувається і не міняється. Ви просто виправили тимчасову жорсткість (тобто основний зміст кількості солей), і у вас залишається постійна жорсткість, яка обумовлена тими солями, які необхідні нашому організму.

Ніякі органічні сполуки не виникають, ніякого дейтерію там не утворюється (дейтерій – це один з ізотопів водню, який і так присутній в нашій воді, тільки його неймовірно мало). Це просто вода з розчиненими солями. Пийте чай і каву без сумнівів, розігрівайте борщ і супи, нічого не боячись. Варіть компоти, готуйте консервацію, стерилізуючи воду по кілька разів. Це ніяк не вплине на якість рідини, просто зробить вашу смачну продукцію більш стерильною.

Єдине, що треба врахувати: накип, який залишається на дні чайника, зливати в напої не треба, тому що в ньому присутня суспензія карбонату кальцію і магнію з можливою домішкою ще якихось солей. Буде неприємно, коли виникне хруст «піску» на зубах.

Rating
( No ratings yet )
Loading...