Що робити, щоб варення в банках не пліснявіло

В одній маленькій баночці варення на півлітра поміщається 300 г полуниці і майже 500 г вишні. Дуже шкода, коли таку кількість цінних ягід доводиться відправляти на смітник через плісняву. Не кажучи вже про витрачений час і зусилля. Тому кожному, хто займається закрутками, буде корисно дізнатися, як зберегти варення надовго.

Тут ви знайдете все, що необхідно! Інструкцію по правильній заготівлі та зберігання. Але, що більш важливо, нижче ми поділилися двома порадами. Перша допоможе захистити десерт від грибка. А друга стане в нагоді, якщо цвіль все ж з’явилася, але варення ще можна врятувати.

Як зберігати варення

Цвіль може з’явитися на будь-якому етапі: відразу після варіння, під час тривалого зберігання і після відкриття банки. Не варто ставитися до неї поблажливо: вона того не заслуговує. Попадання навіть невеликої кількості грибка в кишечник здатне викликати розлад. А тривале або регулярне вживання запліснявілих продуктів і зовсім призводить до тяжких наслідків.

Так, наприклад, біла і зелена цвіль знижують імунітет і призводять до крихкості судин. Це також може позначитися на репродуктивне здоров’я. Від чорної цвілі слід триматися якнайдалі! Якщо ви помітили її на стінках банки, викидайте без роздумів.

Як закручувати варення так, щоб не з’явилася цвіль

Почнемо з техніки безпеки під час заготівлі. Це захистить ваш продукт на початковому етапі.

  • Банки і кришки обов’язково потрібно стерилізувати перед використанням за допомогою кип’ятку або пари. Спори цвілі можуть бути на них ще на етапі транспортування до магазинів.
  • Дотримуйтесь пропорції! Цукор – гарний консервант. Якщо додати його занадто мало, продукт буде гірше захищений.
  • Завжди доварюйте до готовності. Перевірити це можна дуже просто: капніть варенням на мисочку. Якщо крапля не розтеклася, значить, консистенція досягнута.
  • Банку перед закриттям краще охолодити. Гарячі банки призводять до утворення конденсату, який тільки збільшить ризик появи цвілі. Варення також краще розливати охолодженим.
  • Закручуйте кришки якомога щільніше.

Що робити, щоб варення в банках не пліснявіло

Ділимося з вами першою порадою, яка захистить ваше варення від грибка. Коли продукт вже розлитий по банкам, покладіть під кришку ватний диск або пергамент, змочений в горілці. Це старий і надійний спосіб.

Умови зберігання варення

Важливо дотримуватися правильного температурного режиму – від 2 до 12 градусів. Тому, якщо у вас є підвал або холодильник, зберігати його краще там. Крім того, уникайте перепадів температур.

Чи знали ви, що варення з різної сировини зберігаються по різному? Наприклад, вишні з кісточками стоять максимум рік. У той час як оптимальний термін для інших ягід і фруктів – три роки.

Що робити, щоб варення в банках не пліснявіло

Як врятувати варення

Що ж робити, якщо цвіль все ж прорвала оборону? Найчастіше це відбувається після відкриття банки. Варто один раз залізти нестерильного ложкою, і десерт вже під загрозою. Якщо ви виявили цвіль незабаром після її появи, є шанс врятувати варення.

Зніміть верхній шар з цвіллю, щедро зачерпуючи саме варення. Не шкодуйте пару зайвих ложок. Потім перелийте масу, що залишилася в ємність, прокип’ятіть і залийте в стерильну банку. Готово! Але попереджаємо: не варто провертати цей трюк з закритим варенням, в якому вже тривалий час мешкає цвіль.

Що робити, щоб варення в банках не пліснявіло

Правильна закрутка, ватний диск зі спиртом і грамотне зберігання допоможуть вам зберегти десерт надовго. Приємно бути впевненим в тому, що ваші зусилля не марні. Поділіться нашою статтею з тими, хто любить закрутки так само, як і ми!

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...