Салати на зиму: прості рецепти смачних заготовок

Салати на зиму – це гарна можливість урізноманітнити раціон і заощадити чимало грошей. Такі закуски готуються швидко, причому для них можуть використовуватися некондиційні овочі. Шукаєте надійні рецепти? Спробуйте чотири перевірених салата з нашої вибірки.

Салат з кабачків

Кабачок відомий своєю універсальністю та користю. У ньому містяться рідкісні антиоксиданти (лютеїн і зеаксантин), які захищають сітківку ока. Пропонований салат, завдяки швидкій обробці, зберігає корисні речовини практично в повному об’ємі.

Салати на зиму: прості рецепти смачних заготовок

Підготуйте наступні продукти:

  • кабачки – 1,5 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • солодкий перець – 300 г;
  • морква – 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 150 г;
  • часник – 12 середніх часточок;
  • олія рафінована – 150 мл;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • цукор – 3 ч. л .;
  • оцет 9% – 3 ст. л.

З цієї кількості вийде 15 порцій, для яких підготуйте 6 півлітрових банок. Оскільки салат не буде стерилізуватися, тару необхідно ретельно вимити і просушити, а потім прогріти 15 хвилин в духовці при температурі 150 ° С.

Зніміть з кабачків шкірочку. Наріжте кабачки брусками завтовшки 15 мм і довжиною 50 мм.

У перцю видаліть плодоніжки, насіння і внутрішні перегородки. Наріжте соломкою уздовж.

Моркву очистіть від шкірки і наріжте соломкою.

У помідорів видаліть плодоніжки. Подрібніть їх на тертці, м’ясорубці або поріжте дрібними кубиками.

Часник очистіть і покришіть. Цибулю звільніть від лушпиння і наріжте півкільцями.

У каструлю відповідного розміру влийте олію. Покладіть спочатку цибулю з морквою, готуйте до прозорості цибулі. Потім відправте в каструлю інші овочі і ретельно все перемішайте.

Готуйте салат на малому вогні до закипання і продовжуйте варити 15 хвилин.

Гарячий салат розкладіть по банках. Закрийте їх прокип’яченими кришками, а потім оберніть теплою ковдрою і залиште так до повного охолодження.

Баклажанний багатошаровий салат

Баклажани добре переносять термообробку, а тому залишаються популярним інгредієнтом в домашніх салатах, запасених на зиму. Пропонована закуска готується з простих продуктів, але виходить смачною і добре зберігається протягом 3 років.

Салати на зиму: прості рецепти смачних заготовок

Зазначене нижче кількість продуктів дозволить зробити 20 порцій салату, які вмістяться в 8 півлітрових банках.

Для салату знадобиться:

  • баклажани – 2 кг;
  • помідори червоні – 2 кг;
  • ріпчаста цибуля – 350 г;
  • свіжий чилі – 1 стручок;
  • морква – 500 г;
  • петрушка – 50 г;
  • кардамон – ¼ ч. л. ;
  • олія соняшникова – 200 мл;
  • цукор – 25 г;
  • сіль – 1 ст. л.

Баклажани наріжте кружечками завтовшки 10 мм. Викладіть їх на деко, додайте 1 ст. л. олії, перемішайте і розподіліть в один шар. Запікайте в духовці півгодини при 200 ° С.

Наріжте цибулю пір’ям, моркву натріть. Поставте сковорідку на вогонь. Налийте в неї трохи олії. Обсмажте злегка цибулю, додайте до неї моркву і тушкуйте до повної готовності.

Помідори і гострий перець подрібніть будь-яким зручним методом до однорідної маси.

Додайте до помідорів цукор, сіль, петрушку і кардамон.

На сковорідці розігрійте олію, яка залишилася і змішайте її з помідорною масою, прокип’ятіть.

У банку влийте ложку заправки. Покладіть баклажани, на них трохи моркви з цибулею і знову додайте томатний соус.

Чергуючи шари, наповніть всі банки, не доходячи до «плічок».

Салат помістіть в широку каструлю, на дно якої покладіть рушник. Влийте теплу воду, не доходячи до краю горлечок банок на 10 мм.

Нагрівайте на повільному вогні. Після закипання відрахуйте 60 хвилин.

Салат відразу закрийте герметично, загорніть в теплу ковдру і залиште на добу. Потім відправте в комору.

Салат із зелених помідорів

Підійде для святкового столу. Особливу пікантність йому додає легка гострота, а також пряний аромат.

Салати на зиму: прості рецепти смачних заготовок

Інгредієнти

  • зелені невеликі помідори – 5 кг;
  • часник – 250 г;
  • петрушка і кінза – по 100 г;
  • запашний перець – 10 зерен;
  • лавровий лист – 6 шт .;
  • чилі – 3 стручки;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • цукор – 200 г;
  • оцет 9% – 6 ст. л.

Інгредієнтів вистачить, щоб зробити відразу 30 порцій салату. Для їх зберігання потрібно 12 півлітрових банок.

Щоб салат виглядав цікавіше, можете додати в нього кілька червоних, але ще не дозрілих помідорів.

Вимийте помідори і зелень. Часник очистіть. Помідори переберіть, видаляючи зіпсовані і роздавлені.

Кінзу і петрушку позбавте від грубих стебел. Зелень дрібно посічіть з часником.

Овочі і трави змішайте у великій каструлі. Додайте до них гострий перець, сіль і цукор, а також оцет і знову перемішайте.

Залиште салат в холодильнику на ніч для виділення соку. Вранці дістаньте і ще раз перемішайте.

По чистим банкам розкладіть лаврове листя, запашний перець. Заповніть банки салатом, притисніть його, щоб виступила рідина. Залишки маринаду рівномірно розподіліть по банкам.

Стерилізуйте салат в каструлі, дно якої застелене рушником, після закипання води 20 хвилин, а літрові – 25.

Відразу закрийте салат обшпареними кришками і, закутавши теплим пледом, дайте повільно охолонути.

Салат «Мисливський» з огірками

Салати на зиму: прості рецепти смачних заготовок

Щоб зробити 15 порцій салату, для яких потрібно 6 півлітрових банок, візьміть:

  • огірки – 1 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • морква – 500 г;
  • білокачанна капуста – 500 г;
  • солодкий перець – 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 500 г;
  • цукор – 150 г;
  • сіль – 4 ст. л .;
  • запашний перець – 6 шт .;
  • лист лавровий – 3 шт .;
  • соняшникова олія рафінована – 150 мл;
  • оцет – 3 ст. л.

Видаліть з перців насіння і перетинки. У огірків обріжте кінчики. Помідори позбавте від плодоніжки і ущільнення під нею. Почистіть моркву і цибулю.

Наріжте тонкими кружечками огірки і моркву. Цибулю очистіть і наріжте кільцями, солодкий перець – півкільцями, а помідори – часточками. Капусту нашаткуйте, як на борщ, посоліть і помніть до появи соку.

У товстостінну каструлю влийте олію. На неї викладіть шарами овочі в наступному порядку: морква, цибуля, перець, огірки, капуста та помідори.

Встановіть каструлю на плиту і повільно нагрівайте. Коли виступить сік, покладіть всі прянощі, сіль і цукор. Тільки після цього перемішайте салат, збільшіть нагрів до середнього і продовжуйте готувати до закипання, а потім готуйте ще 10 хвилин на мінімальному вогні.

Салат розкладіть по банках, продукт не повинен доходити до горлечка на 15-20 мм. Якщо зазор буде більший, то салат може окислитися і потемніти.

Банки з салатом стерилізуйте в каструлі, заливши теплою водою до рівня розфасованого продукту.

Тривалість стерилізації для банок 0,5 л в даному випадку становить 7 хвилин, літровим необхідно 10 хвилин. Ємності закрийте кришками, укутайте ковдрою і охолодіть протягом доби.

 

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...