Інгредієнти
Для шоколадного бісквіта:
- яйця – 3 шт.
- цукор – 100 гр.
- борошно – 70 гр.
- какао – 30 гр.
- розпушувач – 2 гр.
- сіль – дрібка.
Для шоколадного крему:
- сметана (20%) – 600 гр.
- шоколад – 300 гр.
- вершкове масло – 30 гр.
- молоко – 100 гр.
- цукрова пудра – 60 гр.
Для просочення:
- вода – 80 гр.
- цукор – 40 гр.
- алкоголь (ром) – 1 ст.л.
Покроковий рецепт приготування
Інгредієнти розраховані на торт 17-20 см. В діаметрі.
Почнемо з шоколадного бісквіта. До просіяного борошна і какао додаю розпушувач, перемішую і поки відставляю.
Яйця розділяю на білки і жовтки. До білків додаю гарну дрібку солі і збиваю міксером на середніх оборотах до легкої піни.
Потім в 2-3 заходи всипаю 3/4 цукру від загального кількості, швидкість поступово збільшую. Маса буде щільною і стабільною.
До жовтків додаю цукор, що залишився і збиваю до легкого побіління і збільшення в об’ємі.
З’єдную зі збитими білками і акуратно перемішую, щоб не порушити пишність.
Потім в 2-3 заходи просіваю сухі інгредієнти, кожен раз добре перемішуючи ретельно, але не довго.
Тісто трохи спаде, але все одно буде легким, повітряним.
Випікаю в роз’ємній формі 17 см. в діаметрі.
Дно застелила пергаментом, боки нічим не змащую.
Духовка розігріта до 170 градусів. Приблизний час 30-35 хвилин.
Перші 25 хвилин духовку не відкривати. Готовність перевіряю дерев’яною паличкою.
Даю злегка охолонути, вирізаю з форми, на решітці залишаю до повного охолодження, потім загортаю в пакет або харчову плівку і прибираю в холодильник на 5-6 годин, а краще – 12.
Далі сметанно-шоколадний крем.
Для нього знадобиться віджата сметана. Для цього беру 600 гр. 20% сметани.
Віджимати її потрібно за допомогою декількох шарів марлі і сита (друшляка), а також глибокої ємності.
Робимо конструкцію ємність-сито-марля і відміряє потрібну кількість сметани.
Збираємо в пучок або зав’язуємо вузлом і підвішуємо.
Я залишаю в ситі – сироватка і так добре відділяється. Забираю в холодильник на 5-6 годин.
По закінченню часу сметана втратить 25-30% від загальної маси.
Віджата сметана готова! На момент збивання вона обов’язково повинна бути холодною.
Додаю в неї цукрову пудру, не цукор і збиваю міксером 4-5 хвилин до легкого побіління і збільшення в об’ємі. Обережно, не перезбийте! Забираю в холодильник.
Далі потрібно розтопити шоколад. Це можна зробити в мікрохвильовці, або на плиті.
Перемішую і додаю до нього вершкове масло кімн. температури. Потім гаряче молоко.
Добре перемішую до однорідності, даю охолонути до кімн. температури.
З’єдную зі збитою сметаною. Крем готовий. Поки прибираю в холодильник.
Для просочення з’єдную воду, цукор, алкоголь і доводжу до кипіння і повного розчинення цукру. Даю повністю охолонути. Просочення готове!
Збірка торта. Бісквіт ріжу на 2 коржа зрізавши шапочку.
Її можна підсушити в духовці, перетерти в крихту і потім обсипати боки.
Охолоджене просочення і 3/4 крему для зручності переклала в кондитерський мішок.
Решту прибираю в холодильник і прикрашу ним верхівку. Форма 17 см. В діаметрі, дно застелила харчовою плівкою, боки – ацетатною стрічкою.
На дно корж – половина просочення – половина відкладеного крему і т.д.
Закриваю харчовою плівкою і прибираю в холодильник для стабілізації на 5-6 годин. Я прибрала на ніч.
Вранці знімаю кільце і прикрашаю. Шоколадний мега тортик готовий!!!
Сподіваюся рецепт сподобається і буде корисним.
Я бажаю всім прекрасного святкового настрою, до побачення!