Рецепт помідорів у власному соку

Багато господині в розпал літа роблять заготовки на зиму. І це вірно. День за днем зростає кількість банок з різними солодкими і солоними смакота.

Сьогодні розповімо вам про одну з них, яка дуже виручить господиню вдома в холодну пору року.

Це помідори у власному соку! Самі потім переконайтеся, яка це відмінна паличка-виручалочка до страв з м’яса, курки або риби, до макаронів, каші, до іншого гарніру з різних овочів.

Плюс і в тому, що помідори в такому вигляді підійдуть як складові, коли ви почнете готувати суп, другу страву, соус, пиріг, запіканку.

Та й зберігати їх можна без клопоту як в холодному місці, так і при кімнатній температурі.

Список необхідних товарів:

  • Купіть 5 кілограмів помідорів;
  • Солі – по 1 чайній ложці на кожну літрову банку;
  • Цукру візьміть 1 столову ложку також на банку об’ємом 1 літр.

Покроковий процес приготування:

1. Спочатку помідори купіть в принципі будь-якого розміру. Головне в тому, щоб вони були стиглими, дуже щільними, без найменших ознак будь-яких ушкоджень або несвіжості.

Не лінуйтеся і не поспішайте. Ретельно роздивиться кожен помідор. Вимийте всі добряче. Якщо попадуться з браком – не шкодуйте, а відкладіть в сторону. Їх можна використовувати потім в салат або на суп, для соусу.

2. Хотілося, щоб всі помідори були ніжні, коли прийде пора їх їсти. Тому в жаростійкій і глибокій каструлі закип’ятіть воду. Треба зробити хрестоподібний надріз з протилежного від плодоніжки боки. Кілька штук помідорів опустіть в цей кип’яток і тримайте 50 або 60 секунд, не більше.

3. Коли дістанете овочі з цього кип’ятку, то відразу ж покладіть їх на 10 або 15 хв. в воду (крижану). Це може бути холодна воду з крана. Але треба додати в неї два-три кубика льоду з морозильної камери. Овочі скоро охолонуть.

4. Після цього «гаряче – холодно» шкірка з овочів буде зніматися легко. Варто лише підчепити її з якогось боку і зняти. Потім розріжте помідори на дві або чотири частини. Це залежить від їх розмірів.

5. Банки зручніше використовувати однолітрові. Заздалегідь їх треба приготувати. Вони повинні бути ідеально чисті. Термін зберігання зимових заготовок залежить саме від цього. І баночки, і кришки до них спочатку гарненько вимийте великою кількістю води з використанням соди і губки для миття посуду. Потім не менш відповідально споліскуйте їх в проточній холодній воді. Так змиються залишки миючих засобів. Закип’ятіть воду в каструльці, покладіть в неї кришки чисті. І нехай вода закипить. А на верх каструлі покладіть решітку, теж чисту.

Банки всі поставте вниз шийкою. Це для того, щоб пар заходив в них всередину. Так стерилізуйте їх хвилин 15. Потім поставте на рушник кухонний, також чистий, але вже шийками вгору. Отже, банки у нас сухі і чисті. У них укладіть шматки помідорів щільно один до іншого. А в центр баночки насипте солі і цукру.

6. Зараз треба кришками всі банки закрити. На дно глибокої каструльки їх поставте, перш застеливши його серветкою з тканини. Або можна поставити на решеточку, дошку з дерева (її розмір дорівнює днищу каструлі). Води холодної сюди треба налити трохи нижче горлечка і на плиту поставити. Після того, як почне булькати вода, час відмітьте і 15 хв. варіть (вогонь середній).

7. Кришками щільно закатайте банки. Їх треба ще перевернути і чимось теплим закутати. У такому вигляді тримайте їх до повного охолодження.

Все, прекрасні помідори у власному соку у вас для зими є! Клопітно було, так, зате не марно. Взимку ви будете дуже ними задоволені!

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...