Попіл – безкоштовне і ефективне підживлення для багатьох рослин. Але декому він справді може принести швидше шкоду, ніж користь. Які рослини можна і не можна підживлювати попелем, як правильно приготувати попелевий розчин, як використовувати попіл при посадці картоплі – дізнайтеся трохи нижче.
Отже, попіл, будучи лужним, абсолютно не підходить рослинам, які віддають перевагу кислому ґрунту. До таких рослин належать такі: всі хвойні дерева, лілії, люпин, незабудки і конвалія, лохина, гортензія, незабудка, верес, рододендрон, циннія, хризантема, волошка. Також ґрунт із підвищеною кислотністю любить малина, жимолость, японська айва, гамамеліс, яблуня.
Люблять попіл багато овочевих культур: капуста, огірок, гарбуз, квасоля, горох, буряк та багато інших.
Щоб внести сухий попіл в ґрунт, необхідно дотримуватися норми – 100-200 гр. на 1 кв. м. Попільний розчин готується наступним чином: в 10 л води додається по 1 склянці попелу і 9% столового оцту. Оцет додається для того, щоб активізувати засвоєння кальцію із попелу. Особливо таке підживлення буде корисне помідорам.
Попіл під картоплю, яка віддає перевагу слабокислому ґрунту, може вноситися, але особливим чином. Вносити в грядку для картоплі краще за рік до посадки бульб, під перекопування, притому в невеликій кількості (не більше 100 гр. попелу на 1 кв. м). Тоді він принесе картоплі лише користь!