Особливості використання перекису водню у господарстві, про які варто знати

Багато господинь у побуті часто застосовують для різних цілей харчову соду, оцет та лимонну кислоту. Але є ще один ефективний засіб, який може допомогти вирішити ряд побутових проблем. Це перекис водню. Нижче наводяться основні особливості його використання.

Перекис водню являє собою воду, яка містить молекули кисню. Цей засіб має властивості, які не поступаються характеристикам хлорки.

Зустрічається різна концентрація перекису.

Найсильнішим вважається 35% перекис. Найчастіше він застосовується, як відбілювач. В домашніх умовах цю речовину не бажано використовувати, тому що вона може призвести до опіків кінцівок.

Найслабкішим засобом є 3% розчин. Він продається у звичайних аптеках.

Використання 3% перекису у санітарних цілях

Зазвичай 3% розчин застосовують у наступних випадках:

  • для відбілювання різних речей під час прання. Потрібна 1 склянка розчину;
  • для миття підлоги. 100 мл перекису розчиняється у 4 літрах води;
  • для миття посуду. В таз потрібно налити воду та додати 100 мл розчину. Далі у цій речовині слід прополоскати тарілки, щоб вони отримали блиск;
  • для миття туалету. Перекис розводиться водою в однакових пропорціях. Потім цим засобом слід протерти унітаз з внутрішньої сторони, після чого залишки розчину необхідно змити. Це допоможе позбавитися мікробів;
  • для очищення раковин та труб;
  • для обробки дошки після обробки риби або м’яса. Це допомагає позбутися мікробів;
  • для боротьби зі цвіллю та грибком. 100 мл розчину розводиться у 200 мл води. Необхідно обробити цим засобом проблемні місця, та змити водою залишки рідини через 10 хвилин.

Застосування перекису у побуті

Перекис водню також використовується для наступних задач:

  • ополіскування ротової порожнини. Для цього потрібно змішати по 1 столовій ложці води та перекису. Цим засобом слід полоскати ротову порожнину протягом 1 хвилини. Далі необхідно виплюнути розчин та прополоскати рот звичайною водою. Це допоможе зробити зуби білішими, а подих більш свіжим. Також при цьому вбиваються мікроби.
  • очищення зубної щітки. Для знищення шкідливих мікроорганізмів, що знаходяться на зубній щітці, її потрібно занурити у 3% перекис кисню на 5 хвилин. Після цього щітку потрібно промити водою.
  • очищення губки для миття посуду. Для знищення мікробів, які знаходяться у губці, потрібно її на 10 хвилин занурити у розчин перекису. Після цього губка промивається водою та висушується.
  • дезінфекція фруктів та овочів. Потрібно зробити розчин 1:1 та обробити ним овочі та фрукти. Після цього необхідно ретельно промити їх водою. Це знищить грибок та мікроорганізми, що подовжить термін зберігання.
Rating
( No ratings yet )
Loading...