Обрізка огірків: навіщо, як і коли. Основні правила формування стебла

При вирощуванні огірків, щоб отримати багатий врожай, необхідно формувати рослину, видаляючи зайві зав’язі, стебла і листя. Навіщо це робиться і як провести цю процедуру правильно?

Навіщо потрібно видаляти листя

Формувальна обрізка огірків проводиться з наступними цілями:

  • рослина збереже більше сил до початку плодоношення;
  • поживні речовини будуть витрачатися на зміцнення кореневої системи – і, відповідно, огірок буде розвиватися швидше;
  • плоди будуть мати правильну форму, не деформуючись;
  • бічні пагони рідко дають зав’язі, а ось їх листя затінюють один одного;
  • з зайвих зав’язей огірки сформуються дрібні або взагалі не сформуються;
  • кущі будуть компактними, доглядати за ними набагато простіше.

Особливо важливо вести формовку в теплиці, де вічно не вистачає місця, і рослини затінюють один одного. Але і у відкритому ґрунті ця процедура приносить чимало користі.

Єдине серйозне заперечення проти процедури – це небезпека. Невмілому городнику, який не розбирається, які частини важливі для рослини, за секатор краще не братися – огіркові батоги після неправильної обрізки можуть загинути. Та й сама кількість дозрілих плодів впаде після видалення зав’язей.

Обрізка огірків: навіщо, як і коли. Основні правила формування стебла

Принципи обрізки

Щоб молода рослина зміцніла і правильно сформувалася, необхідно прибирати всі вуса, бічні пагони і зав’язі до 3-5 вузла (кожен вузол – це місце, де формуються листя). В результаті на верхній частині батога формується більше зав’язі, і врожайність зростає.

Якщо ведеться посадка в теплиці, краще формувати огірок у вигляді єдиного стебла. Тоді діють так:

  • На п’ятому вузлі залишають бічний пасинок з одного зав’яззю і кількома листками, верхівку прищипують.
  • На наступному пасинку залишають 2 зав’язі і 3-5 листків, верхівку прищипують.
  • Так роблять і далі по мірі формування бічних пагонів.

В результаті вся рослина піднімається вгору одним стволом, поступово приймаючи потрібну форму.

Якщо огірки висаджуються на грядку, то такої жорсткої обрізки не потрібно. Формовку ведуть до п’ятого вузла, а далі нехай росте на грядці або шпалері як йому завгодно – місця вистачить усім пагонам і зав’язям.

Додаткове видалення проводять вже на стадії плодоношення. Тут потрібно стежити за формуванням плодів, видаляючи затінюючі листя і пустоцвіти (чоловічі квіти).

Найголовніше: після масштабного формування рослина втрачає поживні речовини в віддалених частинах. Тому відразу після нього варто підживити огірки азотними, калійними і фосфорними добривами.

Активне зростання призводить до затіненості і поганої вентиляції куща. Ґрунт постійно залишається вологим, що не дуже добре для рослини. Тому необхідно проводити освітлюючу обрізку, видаляючи листя, які:

  • затінюють сусідів;
  • стикаються з землею.

Осінню, коли зростання йде на спад, і плодоносить тільки верхня частина стебла, можна починати проріджувати масу бадилля, що знаходиться внизу (при горизонтальному вирощуванні – ближче до кореня). Вгорі в цей час проводять обрізку листя, які затінюють зав’язі.

Ну і протягом усього сезону вирізують пожовклі, хворі і уражені шкідниками листя і пагони. А ось сім’ядольні листя не чіпають ніколи – вони вкрай важливі для рослини.

Правильна техніка обрізання

Проводити формовку найкраще в сонячний день. У цей день огіркам не проводять полив: чим менше вологи, тим швидше підсохнуть місця зрізу.

Листя зрізають декількома методами:

  • цілком біля самого пагона;
  • по краю листової пластини, залишаючи черешок;
  • зрізуючи черешок навпіл.

При освітлюючій обрізці допустимі всі методи. А ось при санітарній враженого листя видаляють тільки цілком.

Для обрізки користуються гострими свіжо заточеними ножицями або секатором. Можливе використання і гострого ножа (наприклад канцелярського). Обривати ж листя, вусики або зав’язь руками не можна – це пряма дорога шкідливим мікробам всередину огірка.

А ви знаєте, як правильно робити обрізку огірків?

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...