Цей сир популярна основа кремів для тортів і тістечок. На його основі готують один з найсмачніших італійських десертів – тірамісу. Готується сир дуже просто.
На 700 гр маскарпоне знадобиться
- 1 літр вершків (20-33%)
- 1 ст.л. соку лимона
- термометр
Беремо термостійку ємність, бажано з товстим дном. Виливаємо вершки і ставимо на середній вогонь. Помішуючи, нагріваємо до 80 градусів, тобто майже до кипіння але не даємо закипіти!
Вливаємо лимонний сік, при постійному помішуванні нагріваємо до 90-95 градусів. В цей час вершки почнуть згортатися і підуть пластівцями або крупинками.
Термометр дуже знадобитися, якщо хочете, щоб вийшов по-справжньому правильний маскарпоне, гладкої консистенції. Знімаємо посуд з вогню і даємо вершкам охолонути.
А поки підготуємо все, що потрібно для витримки маскарпоне.
У глибоку ємність встановлюємо сито або друшляк, застеляємо в нього марлю, в 4-5 шарів або щільну х/б тканину. Краї повинні звисати з країв сита.
Переливаємо сюди вершки. Залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.
Остиглі вершки накриваємо краями тканини і відправляємо в холодильник на 36 годин.
Після дістаємо і ставимо на нього вантаж. Знову прибираємо в холодильник і залишаємо на добу. Найсвіжіший і ніжний маскарпоне готовий!