Сьогодні ми зробимо незвичайну заготівлю. Я пропоную скласти в одну банку м’ясо та рис. За годину ви отримаєте кілька баночок готового обіду, який може простояти без холодильника цілий рік.
Необхідні продукти:
- Яловичина – 1,3 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Чорний перець (мелений) – 0,5 ч. л.
- Паприка – 0,5-1 ч. л.
- Рис – 800 г
- Оцет – 1,5 ч. л.
Покроковий процес приготування:
Відокремте жир від м’яса. Обидві частини наріжте маленькими кубиками (м’ясо трохи більше). Таким же чином подрібніть очищені цибулю та моркву.
Викладіть сало на суху сковороду і обсмажте до стану шкварок. Потім додайте м’ясо і готуйте 3 хвилини, періодично перемішуючи.
Після цього покладіть у сковороду овочі та всипте спеції, посоліть до смаку. Перемішайте і тушкуйте до м’якості овочів.
Ретельно промийте рис. Приготуйте чисті сухі банки. На дно викладіть 2-3 ст. л. рису, зверху кілька ложок м’яса з овочами, потім знову рис та засмажку. Не заповнюйте банку догори. Останнім шаром іде рис.
Залийте в банки кип’яток і додайте по половині ложки оцту в кожну ємність. Накрийте металевими кришками та щільно закрутіть. На дно великої каструлі постеліть тканинну серветку або рушник. Поставте банки і залийте гарячою водою, щоб вона повністю покрила кришки.
Накрийте кришкою і на середньому вогні доведіть воду до кипіння. Потім зменште нагрівання до мінімуму і варіть 4 години. Залиште у воді до повного охолодження.
Оптимальна температура зберігання – не вище 10 градусів тепла. Якщо у вас є льох чи підвал, складіть тушонку з рисом туди. Вам залишиться тільки злегка розігріти заготовку – і ситна вечеря готова!