Листя буряка: рецепти приготування і корисні властивості

Мама моєї подруги вже багато років живе в Італії. Дочка часто її відвідує, повертаючись з цілою валізою подарунків і підшивкою нових кулінарних рецептів. Повернувшись додому в цей раз, подруга покликала мене в гості і серед частувань подала на стіл нову страву. Я довго не могла зрозуміти, який головний компонент страви, поки подруга не зізналася, що це листя буряка!

Виявляється, італійці вважають цей продукт делікатесом і часто його готують. Я сама спробувала приготувати кілька нескладних страв. Мої рідні були в захваті і тепер частенько просять готувати такі страви.

Листя буряка: користь для організму

Бурякові листя займали місце на столі ще у древніх слов’ян. Воно й не дивно, адже своїми корисними властивостями вони не поступаються коренеплодам.

Листя буряка у великій кількості містять фолієву кислоту, яка покращує роботу нервової системи і головного мозку.

Антиоксидант бетаїн допомагає боротися з холестерином.

Йод і кобальт в складі листя покращують пам’ять і концентрацію уваги.

Листя буряка: рецепти приготування і корисні властивості

Завдяки вітаміну A бурякові листя допомагають поліпшити гостроту зору і налагоджують роботу травної системи.

Склад листя буряка багатий мінералами, такими як кальцій, магній, цинк і фосфор. Вони допомагають буряковому бадиллю покращувати обмін речовин і нормалізувати тиск.

Аскорбінова кислота в складі листя покращує імунітет, який допомагає протистояти застуді та іншим хворобам.

Як готувати листя буряка

Найчастіше в кулінарних рецептах використовують спеціальний сорт буряка листовий – магнгольд. Але якщо такий у продажу не знайшовся, то сміливо заміняй його листям звичайного коренеплоду.

З бурякового листя можна приготувати салат, суп, їх можна варити, смажити, тушкувати і запікати. Багато господинь навіть роблять заготовки на зиму з листя буряка. Їх можна заморозити, посушити або засолити, а також додати в банки до інших овочів.

Листя буряка: рецепти приготування і корисні властивості

Перед використанням бадилля слід добре промити, нарізати і обдати кип’ятком. Це робить продукт ніжним і позбавляє від специфічного присмаку.

З листя буряка виходять смачні салати, особливо якщо додати до них редиску, огірки або селера. В якості заправки спробуй олію, бальзамічний оцет, майонез або сметану.

Бурякові листочки також чудово підходять для додавання в перші страви. Особливо часто цей компонент додають в зелений борщ, що робить його смак дуже незвичайним.

Салат з листя буряка

Листя буряка: рецепти приготування і корисні властивості

Простий і швидкий салат зможе надовго наситити тебе і наповнити організм вітамінами. Він прекрасно впишеться в раціон дієтичного і здорового харчування.

Інгредієнти

  • пучок листя буряка
  • пучок зеленого часнику
  • пучок петрушки
  • 1 огірок
  • 1 солодкий перець
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ч. л. гірчиці в зернах

Приготування

Наріж і обдай кип’ятком листя буряка. Решту інгредієнтів також дрібно наріж.

Всі інгредієнти змішай. Посоли, заправ яблучним оцтом і олією, за бажанням додай гірчицю.

За бажанням в салат можна додати грецькі горіхи, помідори черрі, редиску або насіння льону.

Ось салат і готовий. Смачного!

Смажене листя буряка

Листя буряка: рецепти приготування і корисні властивості

  • пучок бурякового листя
  • 3 зубчики часнику
  • 1 цибулина
  • 0,5 лимона
  • 1 ст. л. горіхів

Приготування

Дрібно наріж зелень. Крім листя буряка можна використовувати іншу зелень, яку ти любиш: петрушку, шпинат і навіть пекінську капусту. Цибулю наріж півкільцями, а часник подрібни ножем або часникодавилкою.

У розігріту сковорідку налий олію, додай цибулю і часник. Обсмажуй, поки цибуля не стане м’якою.

Після цього додавай зелень і продовжуй готувати. Щоб страва не була сухою, можеш додати в сковорідку трохи води.

Як тільки зелень приготується, додай горіхи і полий страву лимонним соком. Оскільки в цьому рецепті немає солі, ти можеш додати трохи соєвого соусу. Він додасть аромат готовій страві і трохи її подсолить.

Ось страва і готова. Смачного!

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...