Для Святої Вечері традиційно готуються 12 страв, однією з котрих є кутя. Існує велика кількість рецептів приготування цієї страви. Нижче наводиться декілька способів приготування смачної куті.
Кутя з пшениці з горіхами
Інгредієнти:
- пшениця, мак та волоські горіхи у співвідношенні 2:1:1;
- 100 грамів меду;
- 50 грамів родзинок.
Як приготувати:
- Пшеницю потрібно помити та залишити на декілька годин замочуватися.
- Варити до готовності, увімкнувши середній вогонь.
- Мак необхідно промити та залити окропом на 30 хв.
- Далі мак двічі подрібнюється за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Горіхи подрібнити та підсмажити.
- Родзинки слід обдати окропом.
- Мед змішати з вершками або водою.
- Змішати між собою усі складові.
Рисова кутя
Інгредієнти:
- рис – 1 склянка;
- мед – 2 ст. л.;
- ядра волоських горіхів – 100 гр.;
- цукор за смаком.
Як приготувати:
- Склянку рису потрібно залити 1,5 склянками окропу.
- Каструля накривається кришкою. Варити спочатку 3 хв. на сильному вогні. Потім увімкнути середній вогонь та варити 6 хв. Далі рис вариться ще 3 хв. на маленькому вогні.
- Залишити рис на 12 хв., не знімаючи кришку.
- Усі інші складові додаються на ваш смак.
Кутя з халвою
Інгредієнти:
- пшениця – 200 гр.;
- чорний шоколад – 50 гр.;
- халва – 50 гр.;
- родзинки – 50 гр.;
- волоські горіхи – 50 гр.;
- мак – 20 гр.;
- мед;
- узвар.
Як приготувати:
- Пшеницю промивається. Далі вона заливається гарячою водою. Варити, увімкнувши маленький вогонь, поки вона не пом’якшає.
- Коли охолоне, додати мед, горіхи, родзинки та мак. Також можна додати невелику кількість узвару.
- Шоколад та халва нарізується маленькими шматками та кладуться у кутю.
Кутя з перловки
Інгредієнти:
- перлова крупа – 200 гр.;
- очищені горіхи – 50 гр.;
- родзинки – 50 гр.;
- мак – 150 гр.;
- вершки – 0,5 склянки;
- мед та цукор за смаком.
Як приготувати:
- Перлова крупа промивається та заливається водою у пропорції 1:3. Крупа вариться до готовності.
- Перловка відціджується та залишається для охолодження.
- Мак заливається окропом та вариться до того часу, поки він не буде легко розтиратися між пальцями.
- Мак відціджується та перекручується за допомогою м’ясорубки.
- Ізюм запарюється окропом.
- У перловку покласти мак та інші складові. Усе перемішується разом з вершками.
Кутя з сухофруктами та малиною
Інгредієнти:
- рис або пшениця – 2 склянки;
- сушені яблука (груші), сушена малина, родзинки – ¼ склянки;
- мед – 0,5 склянки.
Як приготувати:
- Пшениця промивається та перебирається.
- Пшениця заливається 4 склянками окропу та вариться 25 хв.
- Потім пшеницю потрібно посолити. Додаються яблука та малина.
- Через 5 хв. додати родзинки та варити ще протягом 2 хв.
- Далі додається мед. Кутя залишається на 2 години.
Кутя в глиняних горщиках
- пшениця – 2 склянки;
- вишневе варення без кісточок – 2 столові ложки;
- родзинки – 0,5 склянки;
- волоські горіхи – 0,5 склянки;
- мак – 1 склянка;
- мед та цукор за смаком.
Як приготувати:
- Пшеницю перебрати та залишити на ніч замочуватися.
- Наступного дня її потрібно ретельно промити, після чого помістити в глиняні горщики.
- Пшениця заливається гарячою водою. Рівень води повинен на 2 пальці перевищувати рівень пшениці. Помістити в розігріту духовку.
- Коли вода закипить, вогонь зменшується до мінімального рівня. Готувати протягом 2-3 годин, поки зерно не стане м’яким.
- Мак запарюється окропом та залишається на 2 години. Далі зливається вода, а мак розтирається.
- До маку додається варення, мед та цукор. Також потрібно додати родзинки та подрібнені горіхи.
- Горщики необхідно дістати з духовки. У них кладеться солодка суміш.
- Горщики помістити в духовку на 30 хв.
Приготування куті в мультиварці
- Пшеницю необхідно промити та помістити у чашу мультиварки.
- Пшениця заливається водою у співвідношенні 1:5. Посолити.
- Увімкнути режим тушкування. Готувати 2,5 години. При використанні пропареної пшениці готувати 40 хв. у режимі каша.
- Родзинки та мак заливаються окропом. Мак потрібно накрити кришкою.
- Горіхи подрібнюються за допомогою ступки або ножа.
- Після того, як мак набрякне, додати до нього 1 ч. л. цукру. Перетирати у ступці, поки не з’явиться макове молоко.
- Злити воду з родзинок.
- У мед потрібно влити невелику кількість окропу.
- Після того, як каша буде готова, у неї слід покласти мак, мед, горіхи та родзинки. Ретельно перемішати.
Смачного!