Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Для Святої Вечері традиційно готуються 12 страв, однією з котрих є кутя. Існує велика кількість рецептів приготування цієї страви. Нижче наводиться декілька способів приготування смачної куті.

Кутя з пшениці з горіхами

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Інгредієнти:

  • пшениця, мак та волоські горіхи у співвідношенні 2:1:1;
  • 100 грамів меду;
  • 50 грамів родзинок.

Як приготувати:

  1. Пшеницю потрібно помити та залишити на декілька годин замочуватися.
  2. Варити до готовності, увімкнувши середній вогонь.
  3. Мак необхідно промити та залити окропом на 30 хв.
  4. Далі мак двічі подрібнюється за допомогою блендера або м’ясорубки.
  5. Горіхи подрібнити та підсмажити.
  6. Родзинки слід обдати окропом.
  7. Мед змішати з вершками або водою.
  8. Змішати між собою усі складові.

Рисова кутя

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Інгредієнти:

  • рис – 1 склянка;
  • мед – 2 ст. л.;
  • ядра волоських горіхів – 100 гр.;
  • цукор за смаком.

Як приготувати:

  1. Склянку рису потрібно залити 1,5 склянками окропу.
  2. Каструля накривається кришкою. Варити спочатку 3 хв. на сильному вогні. Потім увімкнути середній вогонь та варити 6 хв. Далі рис вариться ще 3 хв. на маленькому вогні.
  3. Залишити рис на 12 хв., не знімаючи кришку.
  4. Усі інші складові додаються на ваш смак.

Кутя з халвою

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 гр.;
  • чорний шоколад – 50 гр.;
  • халва – 50 гр.;
  • родзинки – 50 гр.;
  • волоські горіхи – 50 гр.;
  • мак – 20 гр.;
  • мед;
  • узвар.

Як приготувати:

  1. Пшеницю промивається. Далі вона заливається гарячою водою. Варити, увімкнувши маленький вогонь, поки вона не пом’якшає.
  2. Коли охолоне, додати мед, горіхи, родзинки та мак. Також можна додати невелику кількість узвару.
  3. Шоколад та халва нарізується маленькими шматками та кладуться у кутю.

Кутя з перловки

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Інгредієнти:

  • перлова крупа – 200 гр.;
  • очищені горіхи – 50 гр.;
  • родзинки – 50 гр.;
  • мак – 150 гр.;
  • вершки – 0,5 склянки;
  • мед та цукор за смаком.

Як приготувати:

  1. Перлова крупа промивається та заливається водою у пропорції 1:3. Крупа вариться до готовності.
  2. Перловка відціджується та залишається для охолодження.
  3. Мак заливається окропом та вариться до того часу, поки він не буде легко розтиратися між пальцями.
  4. Мак відціджується та перекручується за допомогою м’ясорубки.
  5. Ізюм запарюється окропом.
  6. У перловку покласти мак та інші складові. Усе перемішується разом з вершками.

Кутя з сухофруктами та малиною

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

Інгредієнти:

  • рис або пшениця – 2 склянки;
  • сушені яблука (груші), сушена малина, родзинки – ¼ склянки;
  • мед – 0,5 склянки.

Як приготувати:

  1. Пшениця промивається та перебирається.
  2. Пшениця заливається 4 склянками окропу та вариться 25 хв.
  3. Потім пшеницю потрібно посолити. Додаються яблука та малина.
  4. Через 5 хв. додати родзинки та варити ще протягом 2 хв.
  5. Далі додається мед. Кутя залишається на 2 години.

Кутя в глиняних горщиках

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

  • пшениця – 2 склянки;
  • вишневе варення без кісточок – 2 столові ложки;
  • родзинки – 0,5 склянки;
  • волоські горіхи – 0,5 склянки;
  • мак – 1 склянка;
  • мед та цукор за смаком.

Як приготувати:

  1. Пшеницю перебрати та залишити на ніч замочуватися.
  2. Наступного дня її потрібно ретельно промити, після чого помістити в глиняні горщики.
  3. Пшениця заливається гарячою водою. Рівень води повинен на 2 пальці перевищувати рівень пшениці. Помістити в розігріту духовку.
  4. Коли вода закипить, вогонь зменшується до мінімального рівня. Готувати протягом 2-3 годин, поки зерно не стане м’яким.
  5. Мак запарюється окропом та залишається на 2 години. Далі зливається вода, а мак розтирається.
  6. До маку додається варення, мед та цукор. Також потрібно додати родзинки та подрібнені горіхи.
  7. Горщики необхідно дістати з духовки. У них кладеться солодка суміш.
  8. Горщики помістити в духовку на 30 хв.

Приготування куті в мультиварці

Кращі рецепти приготування Куті на Святвечір

  1. Пшеницю необхідно промити та помістити у чашу мультиварки.
  2. Пшениця заливається водою у співвідношенні 1:5. Посолити.
  3. Увімкнути режим тушкування. Готувати 2,5 години. При використанні пропареної пшениці готувати 40 хв. у режимі каша.
  4. Родзинки та мак заливаються окропом. Мак потрібно накрити кришкою.
  5. Горіхи подрібнюються за допомогою ступки або ножа.
  6. Після того, як мак набрякне, додати до нього 1 ч. л. цукру. Перетирати у ступці, поки не з’явиться макове молоко.
  7. Злити воду з родзинок.
  8. У мед потрібно влити невелику кількість окропу.
  9. Після того, як каша буде готова, у неї слід покласти мак, мед, горіхи та родзинки. Ретельно перемішати.

Смачного!

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...