Коли збирати врожай цибулі з грядок, щоб він довше зберігався

Ріпчаста цибуля – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Цей овоч містить ефірні олії, каротин, кальцій, натрій, магній, вітаміни B і C. Без цибулі не обходиться жодна страва! Тому ті, у кого є можливість виростити цей чудо-овоч на своєму городі, справжні щасливчики. Ми вже розповідали про те, як підготувати цибулю до посадки. А зараз прийшов час поговорити, коли прибирати цибулю з грядки.

Коли прибирати цибулю з грядки

Дозрівання цибулі залежить від сорту цієї овочевої культури. В середньому це 70-80 днів. Відзнач в календарі дату посадки, щоб вирахувати приблизний час, коли прибирати цибулю з грядки. Зауваж, ми говоримо «приблизний час збирання цибулі». На дозрівання впливає погода. Спекотні дні прискорюють процес, а холодні і дощові віддаляють день, коли городники починаються жнива овочевої культури.

Тому на календар поглядай, але використовуй його тільки як орієнтир. Більш надійний спосіб – придивитися до зовнішніх ознак зрілості цибулі. Про це нам говорять пожовкле перо цибулі, яке вже лягло на землю. Зверни увагу також на шийку – вона повинна бути тонка і суха. Верхні лусочки дозрілої цибулі мають характерний золотистий колір. А головки цибулі вже набрали масу, збільшилися в розмірі і виступають із землі.

Бувають і такі випадки, коли строки збирання цибулі вже підійшли, але сам овоч за всіма ознаками не готовий до витягання. Для цього є безліч способів прискорення дозрівання цибулі. Наприклад, за 1-2 тижні до планованого збирання цибулі скоси зелень. Ще один спосіб – відгребти землю від головок або обережно підняти цибулини, підкопуючи вилами. Також можна підрізати коріння лопатою, залишивши приблизно 5 см. І останній варіант, який можемо тобі запропонувати, скоротити полив грядок.

Викопування цибулі

На те, коли прибирати цибулю з грядки, впливає погода. День для збору врожаю вибирай сонячний і теплий. Після вилучення рослини із землі, її розкладають в один шар на 1-2 дні на грядці, щоб цибуля просушилася. І лише потім її можна перенести на горище.

Якщо на вулиці стоїть небезпечна спека, яка може нашкодити цибулі, відразу після збору перенеси весь урожай в добре провітрюване приміщення. Наприклад, на горище. Температура там висока, а значить цибуля швидко досохнет. Крім того, на овочі не будуть потрапляти прямі сонячні промені.

Чи застосовувати городній інвентар, наприклад, лопати, кожен городник вирішує сам. В основному це залежить від типу ґрунту. З пухкого і сипучого ґрунту цибулини можна витягти вручну. Якщо ти власник ділянки з важким ґрунтом, то цибулю викопують лопатою або вилами. Головне – не пошкодити їстівну частину рослини.

Після збирання врожаю суху цибулю потрібно очистити від зайвої луски і обрізати бадилля, залишаючи 12-15 см від прикореневій шийки. Така обрізка допоможе знизити потрапляння всередину патогенної мікрофлори, яка зіпсує цибулю під час зберігання.

Зберігання цибулі

Отже, коли прибирати цибулю з грядки, ми вже розібралися. Прийшов час розповісти про зберігання цибулі. Для довгого зберігання підійдуть тільки неушкоджені і повністю доспілі цибулини. Браковані краще відправити на переробку або відразу вживати в їжу.

Висушені цибулини повинні бути твердими на дотик, мати кілька сухих і щільних покривних лусок. Також значення має шийка: вона повинна добре замикатися, на зрізі не повинно бути видно порожнеч. Якщо під час перебирання цибулі ти помітила, що шийка ще не висохла і перерізується із зусиллям, значить овоч потрібно ще досушити.

Досушують цибулю при досить високій температурі – 33-35 градусів протягом тижня. Коли настають холоди, цибуля краще перенести в сухе і прохолодне приміщення. Температура повинна бути приблизно 1-10 градусів. Головне, щоб вона не переходила позначку в 0 градусів.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...