Коли та як заготовлювати восени живці винограду

Багато городників знають про те, що виноград розводиться за допомогою пророщених живців.

Щоб правильно підготувати живці, важливо дотримуватися терміну виконання процедури. Готувати їх потрібно восени через 2 тижні після опадання більшості листя винограду, але до настання перших морозів. Цю процедуру слід обов’язково виконувати в період, коли проводиться обрізка пагонів. У цей період рослина насичена великою кількістю поживних речовин.

Виноградну лозу для приготування живців потрібно обирати з кращих сортів винограду. Лоза повинна мати товщину 8-12 мм та коричневий колір. А міжвузля повинна становити 10 см. Обов’язково потрібно слідкувати за тим, щоб кущі були зрілі та на них були відсутні шкідники та ознаки захворювань.

Також лоза повинна бути рівною та не мати різноманітних ушкоджень. Вона повинна мати 2-4 нирки на кожний держак. Потрібно по боках висаджених гілок вирізати борозни за допомогою гострого предмета.

Ознаки якісного виноградного держака:

  • відсутність ушкоджень;
  • твердість;
  • відсутність сторонніх плям;
  • коричневий колір;
  • місце зрізу повинно бути зеленого кольору;
  • відповідність розмірам.

Виноградні живці після заготівлі необхідно відсортувати та обробити. Для обробки виконуються наступні дії:

  • ретельне замочування у воді;
  • обробка 5% мідним купоросом для захисту від шкідників;
  • висушування;
  • сортування;
  • зв’язування в пучки;
  • обгорнення поліетиленовою плівкою.

Щоб ефективно зберігати пророщені живці, слід контролювати температурні умови протягом усієї зими. Потрібно слідкувати, щоб температура не перевищувала +5 градусів, а також не з’являлася зайва вологість у приміщенні.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...