Холодець “Провансаль” на святковий стіл

Сьогодні хочу поділиться рецептом холодцю “Провансаль”. На відміну від звичайного холодцю тут є біла прошарок, який не тільки дає приємний присмак, але ще і створює білий фон, на якому можна «намалювати» гарну картину за допомогою різних овочів і трав.

Необхідні продукти:

  • Філе яловичини – 800 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль – 1 ст.л. (Неповна)
  • Желатин – 25 гр.
  • Майонез – 200 гр.

Для домашнього майонезу:

  • Сіль – 1/3 ч.л.
  • Цукор – 1/2 ч.л.
  • Сік лимона – 1 ст.л.
  • Гірчиця – 1 ч.л.
  • Соняшникова олія – 150 мл.
  • Яйце – 1 шт.

Покроковий процес приготування:

У каструлю кладемо філе яловичини 800 грам. М’ясо можна брати будь-яке, мені подобатися готувати з яловичини. Заливаємо водою, приблизно 2 літри, ставимо на вогонь, знімаємо накип, за бажанням першу воду можна злити, з моменту закипання варю 5 хвилин і виймаю м’ясо. Потім в каструлю наливаємо воду і опускаю м’ясо в киплячу воду.

Тепер додаю моркву, цибулину, лавровий лист і варю на невеликому вогні 2-2,5 години. За 30 хвилин до готовності додаю неповну ст. л. солі, бульйон повинен бути трохи більше посолений ніж на суп.

М’ясо виймаємо, бульйон проціджуємо і дамо йому трохи охолонути.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

Тепер займемося желатином, готуємо згідно з інструкцією. У мене швидкорозчинний, в миску вливаємо 100 мл гарячої води і додаю 20 грам желатину, перемішую до розчинення. Вливаємо в 800 мл процідженого бульйону і перемішуємо.

Беремо відповідний посуд, краще скляний, у мене скляна форма для випічки 25 см на 15 см.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

На дно вливаємо приблизно 1 ополоник бульйону з желатину і дамо желатину застигнути, поставивши в холодильник. Щоб зробити швидше я ставлю в морозильну камеру, на 5-7 хвилин.

М’ясо розрізати кубиками і кладемо на застиглий прошарок желатину і заливаємо бульйоном, приблизно 1,5 ополоника і прибираємо в морозильну камеру для застигання, приблизно на 15 хвилин, дістаємо коли желатин схопиться і заливаємо ще приблизно 1,5 ополоника бульйону з желатином і ще раз прибираємо в морозильну камеру, щоб желатин схопився.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

Тепер займемося білим прошарком, можна взяти майонез готовий, я готую домашній майонез. Змішую 1/3 ч.л. солі, половину ч.л. цукру і 1 ст.л. лимонного соку. У банку вливаємо 150 мл соняшникової олії, додаємо сіль з цукром і соком лимона. Додаємо 1 ч.л. гірчиці. Розбиваємо 1 яйце, так щоб жовток був цілим. Опускаємо блендер, так щоб жовток був під блендером і збиваємо до густої консистенції. За часом займає 15-20 секунд.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

У миску вливаємо 30 мл гарячої води, додаю 5 грам желатину і перемішую до розчинення. Вливаю желатин з водою в 200 грам майонезу і перемішуємо. Робимо наступний прошарок з майонезу і прибираємо до застигання.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

Тепер робимо прикрашання на Ваш розсуд, наприклад з моркви. Я сьогодні зробила з зерен граната і листочків петрушки – грона винограду, поливаємо невеликою кількістю бульйону, і дамо застигнути, для того щоб зафіксувати малюнок.

Холодець "Провансаль" на святковий стіл

Тепер вливаємо бульйон і прибираємо в холодильник і залишаємо там до повного застигання.

Зручно, що можна приготувати холодець заздалегідь до свята за день, наприклад і залишити чекати своєї години.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...