Їстівна ялинка з листкового тіста здатна зробити справжній фурор за святковим столом. Зробити таку при бажанні під силу кожному. За бажання ялинки в мініатюрі можна зробити навіть порційними, але це тільки в тому випадку, коли кількість гостей відома заздалегідь.
Необхідні продукти:
- 1 пласт листкового тіста (в ідеалі круглого)
- 100 г шинки
- 100 г сиру Рікотта (підійдуть також вершковий, моцарелла)
- кілька оливок
- песто з базиліку
- 1 яйце – для змащення
- зерна граната – для прикраси
Покроковий процес приготування:
Дрібно нарізаємо шинку. За відсутності готового соусу песто та наявності зеленого базиліку, готуємо його прямо на ходу, змішавши в блендері листя базиліку з невеликою кількістю горіхів, зубчиком часнику та оливковою олією.
З’єднуємо шинку з сиром і оливками, додаємо трохи соусу і добре перемішуємо або, як варіант використовуємо песто для змащування тієї частини тіста, на яку викладатиметься начинка.
Злегка розкачуємо круглу заготовку до потрібного розміру. Робочу поверхню обов’язково припиляємо борошном. Зробивши відступи від країв, визначаємо розмір майбутньої ялинки, а відтак і місце начинки. Викладаємо начинку трикутником, а потім робимо насічки по колу. В результаті тісто навколо начинки ділимо на широкі лінії. Знизу посередині залишаємо більш широку смугу для формування стовбура.
Починаючи з верхівки майбутньої ялинки, по черзі підвертаємо до середини смужки тіста, які знаходяться по різні боки від начинки.
Тимчасово пропускаємо з кожного боку по 2 нижні смуги. Спочатку підгинаємо до низу тісто, яке знаходиться по обидва боки від стовбура, як би запечатуючи низ ялинки, і тільки після цього укладаємо смуги, які залишилися, внахлест.
Заповнюємо ніжку начинкою і формуємо до кінця стовбур.
Готову ялинку змащуємо яйцем. Із залишків тіста формуємо невеликі кульки та розкладаємо їх по поверхні. Потім відправляємо ялинку запікатися в розігріту до 180-190°С духовку на 20-25 хвилин. Після дістаємо, даємо трохи охолонути і остаточно прикрашаємо. В якості прикраси використовуємо дрібно нарізану шинку, кільця оливок, маслин, зерна граната. Використовувати для цього можна також бантики із твердих сортів сиру. Смачного!