Оспівана в піснях калина – символ дівочої краси, декоративний чагарник, прикраса будь-якого саду і цінна цілюща рослина. З давніх-давен її використовують як жарознижуючий і природний антисептик. Плоди калини справжня комора вітамінів! З них готують варення і морс, пастилу і желе. Їх можна сушити і заварювати потім цілющий чай.
Багато з нас, визнаючи за калиною всі її незаперечні переваги, запасатися цієї диво-ягодою не поспішають. А все тому, що в її ягодах присутня гіркота. Однак, знаючи пару секретів калини, цієї неприємності можна уникнути.
Секрет №1. Збирайте калину, яка вже пережила перші заморозки, з підмерзлих ягідок йде велика частина гіркоти.
Секрет №2. Зібрану до заморозків стиглу калину можна заморозити, або у вигляді ягід або у вигляді готового «живого варення».
Нижче наводимо спосіб отримання цього «живого варення». Чому саме його? Так потуму що будь-яка теплова обробка забере з калини більшу частину найцінніших вітамінів.
Отже, готуємо живе варення:
- з зібраних грон калини оббирають ягоди, їх перебирають, миють, просушують;
- ягоди віджимають в марлі, або пропускають через соковижималку;
- в отриманий сік з м’якоттю додають цукор, з розрахунку 250 грам на 1 літр соку;
- суміш ретельно перемішують до отримання повного розчинення цукру в пюре;
- пюре з калини упаковують в харчові пакети, максимально видаляючи з них повітря;
- живе варення заморожують і дістають потім з морозилки у міру потреби, з ним поводяться так само, як з будь-яким варенням.