Триває сезон заготівель, і я хочу поділитися з вами ще одним прекрасним рецептом. Нещодавно ми вже приготували вишню в желе і засолили огірки. А днями чоловік привіз з села відро аґрусу. Ягода досить кисла, зі специфічним смаком і відмінними желюючими властивостями. Мені нічого не залишалося, як зварити густе желе з аґрусу.
Заготівля прекрасно зберігається при кімнатній температурі, в тумбочці або коморі. У половину банок я додала цедру апельсина. У неї досить сильний цитрусовий аромат, який перебиває запах аґрусу. Якщо ви хочете зберегти смак ягоди, тоді від цієї добавки краще відмовитися. Вирішувати вам.
Необхідні продукти:
- Аґрус – 1,2 кг
- Цукор – 700-800 г
- Апельсин – 1 шт.
Покроковий процес приготування:
Аґрус помийте і подрібніть блендером або товкачем для картоплі. Можна залишити ягоди цілими, але тоді варити їх доведеться довше.
Поставте каструлю з масою на повільний вогонь і варіть приблизно 7 хвилин, постійно помішуючи. Аґрус повинен стати бурштинового кольору. Потім перетріть масу через сито, щоб вийшла суха макуха.
Відміряйте точну кількість соку мірним стаканом і додайте рівно стільки ж цукру (для точності використовуйте одну і ту ж ємність). На 1 л соку візьміть 1 л цукру.
Щоб желе вийшло більш ароматним, додайте терту цедру одного апельсина. Поставте на малий вогонь, доведіть до кипіння і варіть 8-10 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть піну, що утворилася.
Розлийте гарячий сік з стерильним банкам і закрийте прокип’яченими кришками. Залиште банки до повного охолодження.
Густота желе безпосередньо залежить від сорти аґрусу. Якщо в ньому мало пектину, то і маса не застигне. Також важливо не переварити варення, тому що желуюча речовина руйнується при тривалій термічній обробці. У будь-якому випадку ви отримаєте смачний десерт до чаю і млинців. Смачного!