Закарпаття – чудовий край. Яка там дивовижна природа і люди дуже гостинні. А як вони готують? Пальчики оближеш. Коли я там була, потрапила на свято. Господарі посадили мене за стіл і почали пригощати різними домашніми смаколиками. Найбільше мені запам’яталися закарпатські голубці. Вони там вважаються однією з основних страв на застіллі.
Головна особливість місцевих голубців – їх розмір. Чим вони менші, тим краще. Готувати їх уміє практично кожна господиня. Цікаво й те, що рис у сирій начинці. Незважаючи на це варяться голубці менше півгодини. Не знаю, в чому секрет, можливо, справа у великій кількості овочів, але страва виходить фантастично смачною.
Необхідні продукти:
- Капуста білокачанна – 4 шт.
- Рис – 500 г
- Свинячий фарш – 700-800 г
- Цибуля – 4-5 шт.
- Морква – 1–2 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Помідор – 1–2 шт.
- Смалець – 2 ст. л.
- Паприка – 3 ч. л.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Кріп – 0,25 пуч.
- Сіль за смаком
- Чорний перець (мелений) – за смаком
- Приправа для м’яса – за смаком
Покроковий процес приготування:
Розтопіть більшу частину смальцю на сковороді і обсмажте дрібно нарізану цибулю до прозорості. Наріжте болгарський перець кубиками і додайте до цибулі, смажте 2-3 хвилини.
Натріть моркву на дрібній тертці і відправте в сковороду, смажте ще 2-3 хвилини. Потім покладіть смалець, що залишився, паприку і подрібнені помідори. Готуйте кілька хвилин.
Промийте рис кілька разів, після чого змішайте його з фаршем та засмажкою. Всипте сіль, перець та приправу, перемішайте до однорідності. Додайте нарізану зелень і ще раз добре перемішайте.
З невеликої капусти виріжте качани. Закип’ятіть у каструлі воду і опустіть овоч у окроп, накрийте кришкою і залиште на 2 хвилини, щоб пропарити. Потім розберіть на окреме листя. Ті, що стали м’якшими, вийміть із каструлі. Зріжте з кожного листка ущільнення.
Розділіть великі листи на 2-3 частини та загорніть у них начинку будь-яким зручним методом. Голубці мають бути невеликими і добре тримати форму. Викладіть голубці в каструлю по колу в кілька шарів, посоліть.
Розведіть томатну пасту у невеликій кількості води та залийте голубці отриманим соусом. Додайте в каструлю гарячу воду, щоб вона сягала середини верхнього ряду, накрийте тарілкою, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 25 хвилин.
Так як на Закарпатті звикли готувати на велику родину, начинки для голубців багато. Ви можете зменшити кількість всіх інгредієнтів або заморозити частину начинки. Я так робила дуже зручно. Коли треба, дістала з морозилки та накрутила свіжих голубців. А як ви готуєте цю страву?