Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Мама колись робила найсмачніший яблучний пиріг. Потім загубила рецепт, тільки пам’ятала, що він на кефірі. Я багато років довго шукала саме цей рецепт на кефірі: тонке тісто і без дріжджів. Це найкраще тісто: просто приготувати, без дріжджів.

Необхідні продукти:

  • молоко (тепле) – 250 мл
  • кефір – 100 мл
  • сіль – 1 ч.л. (без гірки)
  • розпушувач – 1 ч.л. (без гірки)
  • борошно – 500 гр

Для змащення тіста:

  • вершкове масло – 100 мл (розтопити)

Начинка:

  • картопля – 5-6 шт
  • зелень – за бажанням
  • соняшникова олія – 30 мл
  • сіль

У миску виливаємо молоко, кефір, додаємо сіль, розпушувач і добре перемішуємо вінчиком. Висипаємо борошно і руками замішуємо тісто, маємо отримати середньої м’якості і що не липнуло до рук. Розрізаємо на 4 частини. Даємо трохи відпочити, хвилин 10.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

А поки подрібнюємо невеликий пучок улюбленої зелені. Відварену картоплю розминаємо в пюре, додаємо зелень, масло, сіль і добре перемішуємо. Начинка готова.

Беремо одну частину тіста і тонко розкатуємо. Змащуємо розтопленим вершковим маслом, руками акуратно і рівномірно розподіляючи його по тісту.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Складаємо один край до центру і змащуємо маслом цей край.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Зверху накладаємо протилежний край в нахлест і його теж змащуємо маслом. З кола у нас вийшла смужка тіста.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Тепер знову беремо за край і складаємо – змащуємо, з іншого боку те ж саме. Тепер у нас вийшов квадрат з тіста.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Розкачуємо другу частину тіста, також тонко. Кладемо по центру отриманого квадрата.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

І «пакуємо» його в тісто: спочатку поклавши на нього нижній край тіста. потім верхній. Потім по черзі бічні. При цьому кожен шар промазуючи маслом.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Таким чином у нас виходять дві заготовки. Якщо є час, покладіть їх на 10 хвилин в морозилку.

Потім розкачуємо в пласт, знову наносимо трохи масла, викладаємо посередині начинку, накриваємо половинкою тіста, наносимо масло, знову половинка тіста і акуратно, але ретельно защипуємо край і з боків. Теж саме робимо з другою частиною.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Викладаємо на деко, застелене папером, швом вниз. Змащуємо жовтком. При бажанні можна зробити невеликі поздовжні розрізи навскоси – для краси. Випікаємо при 180 градусах до рум’яності.

Я багато років шукала саме цей рецепт пирога. Тепер завжди буду готувати тільки його

Тісто виходить дивовижне! Замість картоплі можна використовувати яблука з цукром – як робила моя мама.

Рейтинг
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Завантаження...