Кіфлики прийшли в українську кухню з австрійської кухні, а їх назва перекладається дуже просто – рогалики. Рогалики Закарпаття відрізняються тим, що готують їх не з вишнею, як в Австрії, а з горіховою начинкою. Десерт виходить чимось середнім між штруделем і пахлавой, а готується з елементарного листкового тіста. Порада: готуйте його з вечора, а вранці за півгодини у вас буде ціле деко ароматної випічки до кави.
Інгредієнти на 8 порцій:
- Пшеничне борошно – 500 г
- Маргарин – 250 г
- Сметана – 200 г
- Вершкове масло – 50 г
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль за смаком
- Яйце – 4 шт.
- Волоські горіхи – 250 г
- Цукрова пудра – 100 г
Приготування закарпатських кіфликів
Маргарин заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб він розм’як. Як тільки це відбудеться, наріжте його кубиками і збийте з жовтками. Додайте 2 ст. л. цукру з дрібку солі (на кінчику ножа) і перемішайте.
Додайте в рідку суміш, чергуючи, просіяне борошно і сметану (можна замінити кефіром), постійно помішуючи. Тісто має вийти однорідним, без грудочок. Розкачайте його на 5 рівних листів.
Розтопіть вершкове масло, змастіть ним листи тіста і складіть один на інший. Загорніть їх у рулет, обмотайте харчовою плівкою і відправте в холодильник на 40 хвилин.
Приготуйте начинку: очищені горіхи подрібніть в блендері або дрібно посічіть ножем. Збийте білки з 1 ст. л. цукру в білу піну і змішайте з горіхами.
Дістаньте листи тіста з холодильника і відокремте один від одного. Кожен розріжте на 10 частин, скачайте в кульки і розкачайте, надавши овальну форму.
Розподіліть начинку по порівну, скрутіть їх в рівні ковбаски і наріжте на кіфлики. Викладіть кіфлики на змащене маслом деко і випікайте їх 40 хвилин при 180 градусах. Смачного!