Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Вітаміни в овочах дуже легко розгубити в процесі приготування. Варто відварити моркву, як користь від неї помітно знизиться, оскільки вода вимиває вітаміни і мікроелементи. Набагато краще морква збереже їх, якщо її запекти – такий метод вважається кращим для коренеплоду. І подібні кращі методи є у кожного з овочів. Найцікавіше, що ідеального рецепта тут не існує. Так, кабачки люблять смаження, а капуста корисніша при пасеруванні.

Білокачанна капуста

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Білокачанна капуста любить, коли її смажать або пасерують в оливковій або кунжутній олії з додаванням вершкового масла. Але так чи інакше в більшості страв капуста фігурує як мінімум нашаткованою, в тому числі і в цьому салаті.

Складові:

  • Капуста – 1 кг
  • Морква – 250 гр
  • Грецькі горіхи – 250 гр
  • Ізюм – 200 гр
  • Червона цибуля – 100 гр
  • Майонез – 200 гр
  • Кефір – 200 мл
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Лимонний сік – 4 ч.л.
  • Сіль – ¾ ч.л.
  • Перець – ¼ ч.л.
  • Яблука – 2 шт.

Складіть у велику миску нарізані капусту і моркву, підсмажені грецькі горіхи, родзинки і цибулю. У мисці поменше змішайте майонез, кефір, цукор, лимонний сік, сіль і перець. Отриману заправку влийте в вміст великої миски і ретельно перемішайте. По завершенні акуратно викладіть поверх салату скибочки нарізаного яблука. Перед подачею на стіл витримаєте страву в холодильнику.

Брюссельська капуста

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Висока температура, сковорідка, оливкова олія і трохи соєвого соусу – для брюссельської капусти це ідеальні умови.

Складові:

  • Соняшникова олія – 1,5 ст.л.
  • Копчений бекон – 4 скибочки
  • Кунжутна олія – 2 ч.л.
  • Цибуля порей – 2 шт.
  • Брюссельська капуста – 225 гр
  • Савойська капуста – ½ качана
  • Консервовані каштани – 250 гр
  • Соєвий соус – 1 ст.л.
  • Апельсиновий сік – 3 ст.л.

На розігрітій олії підсмажте нарізаний смужками бекон до рум’янцю (близько 2 хвилин) і викладіть на тарілку. До жиру, що залишився на сковороді і соки влийте кунжутну олію і смажте скибочки порею до розм’якшення. Після викладіть в сковорідку нарізані брюссельську і савойську капусту і смажте до напівм’якості 4-5 хвилин. Покладіть назад бекон і каштани, влийте соєвий соус і апельсиновий сік і готуйте 2 хвилини.

Морква

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Зовсім маленьку моркву можна готувати цілком, а великі коренеплоди краще подрібнювати теркою або нарізати кружечками. Але дрібна або велика, морква відмінно виглядає на прогрітій сковорідці разом з оливковою олією, невеликою кількістю води і ложкою цукру.

Складові:

  • Морква – 700 гр
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Паприка – ¾ ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Кориця – 1/8 ч.л.
  • Лимонний сік – 3 ст.л.
  • Петрушка або кінза – 2 ст.л.
  • Дрібка кайенського перцю
  • Сіль за смаком

Протягом 4-6 хвилин тушкуйте нарізану брусочками моркву. На середньому вогні розігрійте олію, потім викладіть на сковорідку нарізаний часник, зіру, паприку і каєнський перець і смажте, помішуючи, 1-2 хвилини, поки не з’явиться стійкий аромат. Викладіть отриману суміш в моркву, додайте лимонний сік, дрібно посічену петрушку або кинзу і сіль. Перемішайте.

Броколі

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Броколі однаково добре переносить і обсмажування, і приготування на пару, і запікання в духовці – аби ви не забули про сіль і оливкову олію.

Складові:

  • Броколі – 500 гр
  • Картопля – 250 гр
  • Цибуля шалот – 4 головки
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець – ¼ ч.л.
  • Вершкове масло – 2 ст.л.
  • Лимонний сік – 60 мл

У великій каструлі варіть нарізані броколі і картоплю до їх повного розм’якшення (близько 15 хвилин). Після варіння залиште близько 100-150 мл бульйону, решту злийте. Завантажте овочі в кухонний комбайн, залийте залишками бульйону і перемішайте, поступово додаючи сіль, перець, вершкове масло і лимонний сік, до тих пір, поки маса не стане повністю однорідною.

Морозостійка зелень (кучерява капуста, листовий буряк, гірчиця)

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Цю зелень потрібно обсмажувати тільки в оливковій, кунжутній олії або вершковому маслі. Якщо листя занадто жилаві, то для швидкості приготування видаліть стебло, згорніть листя на подобу сигари і наріжте.

Складові:

  • Оливкова олія – 60 мл
  • Морква – 2 шт
  • Селера – 1 стебло
  • Цибуля – 1 шт
  • Турніп (кормова ріпа) – 1 шт
  • Часник – 4 зубчики
  • Морозостійка зелень – 450 гр
  • Розмарин – ½ ч.л.
  • Нут – 450 гр
  • Пармезан – 80 гр
  • Багет
  • Мелений перець, сіль

Візьміть глибоку каструлю і на середньому вогні розігрійте в ній олію. Покладіть нарізані кубиками моркву, селеру, цибулю і ріпу і тушкуйте 20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими і не дадуть аромат. Після додайте дрібно нарізаний часник і готуйте ще 2-3 хвилини. Засипте жменями кучеряву капусту, листовий буряк, гірчицю і іншу зелень, витримуючи між жменями тимчасові проміжки, щоб дати їм дійти до потрібної кондиції.

Після того, як зелень буде готова, влийте в каструлю 2 літри води і всипте половину чайної ложки солі, розмарин і нут. Готуйте 45-60 хвилин на середньому вогні, поступово зменшуючи його. Перед подачею на стіл посипте страву тертим пармезаном і прикрасьте зверху двома тостами з багета. Сіль і перець додавайте до смаку.

Баклажан

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Після того, як ви посолите баклажан, витягнувши з нього зайву вологу і поріжете на дольки зручної вам форми, сміливо відправляйте його на сковорідку або в духовку – здається, кращого методу приготування цього овоча ще не придумали.

Складові:

  • Баклажан – 2 шт
  • Помідори – 2 шт
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Перець болгарський – 2 ш
  • Сметана – 100 гр
  • Сіль перець

Баклажани наріжте тонкими скибочками, посоліть, витримайте 10 хвилин і відіжміть. У глибоку сковорідку викладіть шарами порізані соломкою цибулю, перець, помідори і баклажани і тушкуйте близько 5 хвилин. Потім додайте сметану, поперчіть і тушкуйте ще 2 хвилини.

Гарбуз

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

З гарбуза можна варити кашу, а можна просто посмажити його часточки, посипавши сіллю. А можна, як в рецепті нижче, задіяти її в якості посудини для приготування, не забувши і про його гастрономічної функції.

Складові:

  • Гарбуз – 3 кг
  • Сир – 500 гр
  • Вершки – 1 л
  • Вершкове масло – 50 г
  • Мускатний горіх мелений – 1 ч.л.
  • Сіль перець

Зріжте у гарбуза вершину і очистіть його від нутрощів. Заповніть третину утвореної порожнини сиром і залийте вершками, залишивши між вершками і краєм гарбуза простір приблизно в чверть обсягу. Киньте всередину дрібку солі і перцю, шматок масла, закрийте гарбуз зрізаною вершиною і поставте його запікатися на 1 годину в прогріту до 180 градусів духовку. Подавайте готову страву в глибоких тарілках, вичерпуючи весь вміст гарбуза.

Кабачок

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

І в умовах гарячої сковорідки, і в оточенні пари кабачки однаково зручно готувати. Але смажений кабачок – це неминуча класика.

Складові:

  • Оливкова олія – 60 мл
  • Кабачки – 2 шт
  • Помідори – 3 шт
  • Морква – 1 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Сметана – 250 г
  • Часник – 4 зубчики
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль перець

Очистіть кабачки від шкірки, наріжте тонкими кільцями, обваляйте в борошні і обсмажуйте з кожного боку 3 хвилини. Готові кабачки складіть в каструлю. Обсмажте терту моркву і дрібно порізану цибулю і викладіть в каструлю з кабачками. Туди ж покладіть нарізані помідори і кріп.

Налийте в каструлю води так, щоб вона приховала вміст більш ніж наполовину, закрийте кришкою і поставте тушкуватися на помірний вогонь на 10-12 хвилин. Через зазначений час зніміть кришку і тушкуйте ще 5 хвилин. Далі додайте сметану, кріп, сіль, перець і тушкуйте фінальні 5 хвилин.

Буряк

Готуємо овочі так, щоб усередині залишалися всі вітаміни. Моркву запікаємо, а кабачки смажимо

Бурякам дісталася одна з ролей першого плану в борщі, а це значить, що його можна і тушкувати, і варити.

Складові:

  • Буряк – 500 гр
  • Тахін – 2 ст.л.
  • Лимонний сік – 5 ст.л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Цедра лимона – 1 ст.л.
  • Зіра – 1 ст.л.
  • Сіль

Почистіть буряк і відваріть його до м’якості. Готовий буряк подрібніть в блендері або кухонному комбайні. Додайте тахіні (або подрібнений в борошно кунжут), лимонний сік, порізаний часник, цедру, зіру і перемішайте. Сіль за смаком.

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...