Якщо ви хочете в наступному році зібрати добрий, а може навіть рекордний врожай малини, то подбайте гарненько підготуватися до зимівлі.
Чесно зізнаюся, що правильно готувати малину до зими мене навчили сусіди по дачі. Я деякий час просто спостерігав, як вони з кожним роком збирали все більше і більше ягід. А коли я послідував за їхніми рекомендаціями, то і сам був приємно здивований. Постараюся пояснити все простими словами і вам.
Обрізка
Обрізка має вельми велике значення, щоб культура як можна більш успішно розвивалася. Зараз, в жовтні, саме час цим зайнятися. Єдине – дочекайтеся сухої погоди.
Кілька правил:
- видаляємо не тільки хворі і старі гілки, а й ті, що розвиваються в сторону, а також потемнілі;
- не шкодуйте пагони, адже вони розростаються дуже стрімко;
- якщо мова йде про молоді рослини, то залишаємо близько 20 см «зелені»;
- зрізаємо всі старі «пеньки» під корінь;
- кущовій малині досить п’яти пагонів, рядовій – на кожен метр не більше 10 стебел.
Підживлення
Нам дуже важливо ініціювати процес визрівання деревини. З цієї причини робимо акцент на добривах, що містять фосфор і калій. Ні в якому разі не використовуйте азотне підживлення, адже воно знижує морозостійкість.
Відмінно підійде суперфосфат. Купуйте готові до застосування суміші і дотримуйтеся інструкції.
Мульчування
Мульчування допоможе знизити інтенсивність випаровування вологи з ґрунту, забезпечивши утеплення кореневої системи. Для цього підійде солома або опале листя, але тоді є ймовірність виникнення проблем з гризунами. Сусіди підказали вихід з цієї ситуації – насипаємо шар перегною, торфу і перепрілого гною (на 5 см).