Чи потрібно мити гречку перед варінням? Як виявляється, багато хто так і не знають про фітинові кислоти

Люди завжди активно харчуються крупами – це корисно і до того ж допомагає заощадити бюджет, тому що коштують вони порівняно недорого. Мабуть, однією з найбільш затребуваних є гречка – її можна використовувати і вживати у вигляді самостійної страви, а також подавати як гарнір. Але перед тим, як її варити, важливо промити гречану крупу – це принесе відчутну користь.

Для чого необхідно тримати крупи під проточною водою

Хтось лінується або просто не бачить необхідності в промиванні круп водою, вважаючи процедуру зайвою. Ці люди помиляються – потрібно обов’язково промивати крупи, тому що разом з ними в пачці присутні пил, дрібне сміття і неїстівні крупинки поганої якості, які навіть самі сумлінні виробники не можуть впорядкувати повністю.

Крім того, не варто забувати, що в ряді випадків крупи обробляються хімікатами, якщо довго зберігаються на складі.

У пачках з будь-якою крупою можна зустріти що завгодно, аж до піску – ось так неякісно деякі виробники стежать за чистотою своєї сировини. Кожному покупцеві важливо усвідомити, що вживання непромитих круп в їжу може бути небезпечним і потенційно дуже шкідливим для здоров’я.

Та й є запилену гречку – задоволення нижче середнього. Залишки сміття сильно впливають на смакові якості готового продукту. Не кажучи вже про те, що занадто велика піщинка або дрібний камінчик, який приготували разом з гарніром, здатний завдати чимало страждань, якщо потрапить на зуб. Ось тільки промивати крупи потрібно ще й за іншим вагомих причин.

Чи потрібно мити гречку перед варінням? Як виявляється, багато хто так і не знають про фітинові кислоти

Промивання гречки дозволяє видалити з крупи фітинову кислоту, яка міститься в ній з самого початку. Ця речовина перешкоджає засвоєнню вітамінів і мікроелементів, які входять до складу продукту, знижуючи користь від його вживання.

Правила промивання гречаної крупи

Були часи, коли господині розсипали гречку по стільниці рівним шаром і вручну прибирали з неї все неїстівні крупинки і сміття, потихеньку, ряд за рядом зсипаючи решту крупу в миску, яка стоїть у них на колінах. Однак, цього стомлюючого етапу з перебиранням цілком можна уникнути – просто промивши гречку. Але робити це необхідно в такий спосіб – набрати в ємність чисту холодну воду і засипати туди гречку. Крупа, наситившись водою, спуститься на дно каструлі, а все сміття, пил та інші неїстівні елементи, які набагато легше крупинок за вагою, будуть плавати на поверхні – їх потрібно буде злити разом з водою. Процедуру краще повторити двічі.

Також можна промити гречку під проточною водою, засипавши її в металеве сито – це дозволить вимити весь пісок з неї. Готово, можна приступати до варіння.

Варто згадати також, що гречку, яка продається в пакетах для варіння, промивати і додатково очищати не доведеться – виробник уже заздалегідь про все подбав.

Зелену гречку теж потрібно мити?

Чи потрібно мити гречку перед варінням? Як виявляється, багато хто так і не знають про фітинові кислоти

Ця крупа набагато корисніша і їй присвячується кілька окремих рядків.

Промивати зелену гречку необхідно точно також – поки вода не буде прозорою. А після її ще варто замочити у воді години на дві. Це активізує в крупі процеси, завдяки яким вона стане ще кориснішою.

До речі, після замочування гречку краще буде промити ще раз, так як за час знаходження в воді вона встигне покритися слизом.

Промиту мокру крупу необхідно просушити протягом доби і тільки після приступати до її приготування.

Rating
( No ratings yet )
Loading...