Домашня випічка завжди виходить надзвичайно смачною. Потрібно лише знати рецепт тіста, який дозволить досягти найкращого результату. Приготувавши булочки з холодного дріжджового тіста, ви здивуєтеся їхньої легкості та пишності.
Головна особливість цього тіста – додавання соди. Усього 2 грами такого інгредієнта здатні покращити якість тіста. Сода прибирає неприємний дріжджовий запах і розслаблює клейковину борошна, роблячи її більш еластичною. Тому тісто дуже легко розкачується. Тільки будьте обережні. Додавати соду слід не більше норми, інакше тісто потемніє.
Необхідні продукти:
- Молоко – 125 мл
- Кефір – 125 мл
- Дріжджі – 15 г
- Цукор – 30 г
- Вершкове масло – 50 г
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода – 2 г
- Кунжут – за смаком
- Пшеничне борошно – 550 г
- Вода – 2 ч. л.
- Соняшникова олія – за смаком
Покроковий процес приготування:
У теплому молоці розводимо пресовані дріжджі. Добре розмішуємо.
В окремій ємності до 500 г пшеничного борошна додаємо сіль, цукор та соду. Ретельно перемішуємо.
В іншій мисці змішуємо 2 білки, 1 жовток і розм’якшене вершкове масло. Додаємо кефір кімнатної температури. Перемішуємо все за допомогою віночка.
Робимо невелике заглиблення у борошні та вливаємо дріжджову суміш. Перемішуємо до утворення кашки. Додаємо суміш кефіру. Ретельно перемішуємо, використовуючи дерев’яну ложку.
Присипаємо стіл 50 г борошна. Вимішуємо тісто руками до однорідності протягом 10-15 хвилин.
Змащуємо глибоку ємність олією і поміщаємо в неї тісто. Залишаємо його на 30 хвилин при кімнатній температурі. Потім відправляємо тісто в холодильник на 1,5 години.
Злегка змащуємо робочу поверхню олією і формуємо з тіста ковбаску. Потім ділимо її на 12 шматочків. З кожного формуємо заготівлі довгастої форми. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 5 хвилин.
Кожну заготовку розкачуємо в тонкий шар. Потім скручуємо його в рулетик. Защипуємо край.
Майбутні булочки викладаємо на лист, застелений пергаментом. Накриваємо їх плівкою та залишаємо на годину при кімнатній температурі.
Збиваємо жовток та змішуємо його з водою. Отриманою яєчною сумішшю змащуємо рулетики. Посипаємо їх білим та чорним кунжутом.
Відправляємо булочки в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин.
Рум’яні булочки готові! Зі склянкою теплого молока або чашкою кави непомітно для себе можна з’їсти відразу кілька штучок. Вся справа в неповторному ароматі та незрівнянному смаку цієї випічки.