Пропонуємо приготувати дуже смачний варіант заготовки на зиму з різних овочів в кисло-солодкому запашному маринаді. Кількість тих чи інших овочів ви можете варіювати на свій смак, як і кількість спецій. Але співвідношення солі, цукру та оцту бажано залишити за рецептом. За бажанням можете додати трохи перчика чилі, якщо любите.
Підготуємо необхідні продукти для асорті «5 овочів» на зиму. Для цієї заготовки огірочки і помідори вибираємо невеликого розміру, міцні, без пошкоджень. Солодкий перець очищаємо від насіння і ріжемо смужками, цибулю так само чистимо і нарізаємо кружками. Всі овочі попередньо промиваємо в чистій воді і злегка обсушуємо на рушник.
Інгредієнти на банку 2 л:
- Огірки – 300 г.
- Помідори – 300 г.
- Перець солодкий – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Капуста білокачанна – 300 г.
- Сіль кухонна – 1.5 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 40 мл.
- Зелень кропу, петрушки і лавровий лист – за смаком.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Суміш перців горошком – за смаком.
- Вода фільтрована для маринаду.
Як приготувати асорті «5 овочів»:
1. З капустини знімаємо покривне листя і ріжемо на тонкі часточки. Кількість капусти вибирайте на свій розсуд – зазвичай на банку 2 л потрібно 5-6 часточок, але можна і більше.
2. На дно чистої банки кладемо капусту, зелень і спеції.
3. Потім поміщаємо плоди дрібних помідорів, краще сорту сливка, і зубчики часнику.
4. Маленькі огірочки, смужки солодкого перцю і цибулю рівномірно розподіляємо по всьому об’єму банки.
5. Зверху доповідаємо половинки помідорів і смужки перцю.
6. Овочі намагайтеся укласти щільніше без великих проміжків між ними, використовуючи весь об’єм ємності.
7. Заливаємо в банку киплячу воду тонкою цівкою до самого верху і залишаємо під кришкою на 10 хвилин.
8. Ароматний настій повертаємо в сотейник в цьому ж об’ємі, засипаємо в нього сіль і цукор. Повертаємо сотейник на плиту і доводимо маринад до кипіння.
9. У банку з овочами вливаємо оцет за рецептом.
10. Заповнюємо ємність з овочевим асорті киплячим маринадом і закриваємо відразу ж гвинтовими або бляшаними прокип’яченими кришками.
11. Баночки з заготівлею накриваємо чим-небудь теплим (пледом, щільним рушником) і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження. Асорті «5 овочів» на зиму готове.
Для подальшого зберігання переносимо банки з заготівлею в темне і прохолодне місце.