12 Страв на Святий Вечір – рецепти

Свята Вечеря є завершенням різдвяного посту. Уся родина збирається за столом 6 січня, щоб повечеряти. Вечеря починається при з’явленні першої зірки у небі. Це є символом того, що народився Ісус Христос. Традиційно для такої вечері готуються 12 пісних страв, серед яких обов’язково повинні бути присутні узвар та кутя.

Нижче запропоновані рецепти приготування 12 страв для Святої Вечері.

Кутя

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Серед усіх страв на столі у Святвечір найбільш важливою вважається кутя. Вона символізує достаток та родючість. Готується вона з меду, маку та пшениці.

З цієї страви починається вечеря.

Інгредієнти:

  • 1-3 столові ложки меду;
  • 100 грамів маку;
  • 1 склянка пшениці;
  • 100 грамів горіхів;
  • цукор за смаком.

Як приготувати:

  1. Необхідно ретельно помити пшеницю. Потім вона заливається окропом. Варити 2-3 години, увімкнувши повільний вогонь.
  2. Мак потрібно залити окропом. Далі він заливається кришкою та залишається на 40 хв. Після цього слід злити воду та перетерти мак.
  3. Горіхи полущити та подрібнити.
  4. Мак, горіхи, пшениця, мед та цукор змішуються. У випадку, коли страва буде густою, її можна буде розвести, доливши узвар або воду.

Узвар

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Для приготування узвару використовують сушені сливи, яблука та груші. За смаком також можна використовувати вишні, родзинки або журавлину. За традицією до столу узвар потрібно подавати в охолодженому вигляді.

Інгредієнти:

  • 200 грамів сушених груш;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів меду;
  • 200 грамів чорносливу;
  • 3 л води.

Як приготувати:

  1. Необхідно ретельно вимити сухофрукти.
  2. Потім у каструлі водою залити яблука з грушами. Коли закипить, варити 15 хв.
  3. Додати чорнослив та варити ще на протязі 15 хв.
  4. Зняти з вогню, вкутати узвар та залишити його на 4-5 годин. Після цього необхідно процідити узвар та додати рідкий мед.
  5. Залишити узвар на 1 годину, після чого охолодити та подавати до столу.

Вареники

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

При виготовленні вареників потрібно використовувати пісне тісто.

Інгредієнти для начинки:

  • 1 цибулина;
  • 200 грамів картопляного пюре;
  • перець;
  • сіль.

Інгредієнти для тіста:

  • 300 грамів борошна;
  • 1 столова ложка олії;
  • 200 мл картопляного відвару;
  • щіпка солі.

Як приготувати:

  1. Для приготування начинки потрібно почистити картоплю та зварити її у підсоленій воді.
  2. Далі чиститься цибуля. Смажити, поки вона не набуде золотистого кольору.
  3. Відціджується картопля. Вивар не виливати, тому що він знадобиться при приготуванні тіста.
  4. Картоплю ретельно розім’яти та додати до неї цибулю. Перемішати. За смаком додається сіль та перець.
  5. Для приготування тіста спочатку просіюється борошно. Слід зробити заглиблення, у яке додати олію, теплий картопляний вивар та сіль. Вимісити ложкою, а потім руками.
  6. Чверть тіста потрібно розгорнути тонким шаром. За допомогою склянки поділити тісто на окремі палянички. У кожну з них слід покласти начинку. Сформувати вареники.
  7. У воду додати сіль та лавровий лист. У цій воді варити вареники.
  8. Вареники змастити підсмаженою цибулею. Тепер їх можна подавати до столу.

Голубці

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Для Святої вечері за народною традицією готуються також голубці. Часто робляться декілька видів цієї страви.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 2 кг капусти;
  • 0,5 кг свіжих або 50 гр. сушених грибів;
  • 2 цибулини;
  • 4 зубчики часнику;
  • 3 столові ложки олії (додатково знадобиться олія для смаження);
  • перець;
  • сіль;
  • 750 мл води.

Як приготувати:

  1. Капусту необхідно пропарити, після чого відокремити листки та вирізати грубі прожилки.
  2. Картопля натирається за допомогою грубої тертки. Відтиснути рідину.
  3. Цибуля нарізується кубиками та смажиться на пательні.
  4. Гриби порізати та додати до цибулі. Смажити до готовності. При використанні сухих грибів їх попередньо слід вимочити та трохи відварити.
  5. До картоплі додати цибулю з грибами, перець та сіль.
  6. Формуються голубці.
  7. Дно каструлі встелити листям капусти. Покласти голубці. Зверху прикрити листям капусти.
  8. В каструлю наливається підсолена вода та олія.
  9. Готувати голубці у духовці протягом 1 години.

Грибна підлива

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Вареники та голубці можна подавати разом з грибною підливою.

Інгредієнти:

  • 3 ст. л. борошна;
  • 300 грамів свіжих або 30 грамів сушених грибів;
  • 200 грамів цибулі;
  • 3. ст. л. олії;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Цибулю потрібно дрібно нашаткувати. Потім вона обсмажується на олії до м’якості.
  2. Гриби помити та відварити. Бульйон не виливати.
  3. Варені гриби порізати або подрібнити за допомогою м’ясорубки.
  4. До грибів додати цибулю та прогрівати ще 2 хв.
  5. На сухій пательні обсмажується просіяне борошно до з’явлення золотистого кольору.
  6. Бульйон вливається у борошно та ретельно перемішується, щоб позбутися грудочок. Варити протягом 4 хв., помішуючи.
  7. Потім додати гриби з цибулею. Суміш повинна кипіти, поки не загустіє.

Борщ з вушками

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти для борщу:

  • 700 грамів буряку;
  • 1 цибулина;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • 3 л грибного відвару;
  • лавровий лист;
  • зелень кропу;
  • перець;
  • сіль.

Інгредієнти для вушок:

  • 100 грамів білих сушених грибів;
  • 1 цибулина;
  • 150 грамів борошна;
  • 1 ст. л. олії;
  • перець;
  • сіль;
  • 50 грамів води.

Як приготувати:

  1. Гриби замочити, після чого промити.
  2. Варити гриби у 3 л води до готовності. Грибний відвар слід злити та процідити.
  3. Буряк потрібно помити та варити до готовності.
  4. Далі готуються вушка. Для цього слід дрібно порізати цибулю та смажити її, поки вона не пом’якшає.
  5. Гриби подрібнити за допомогою м’ясорубки та додати до цибулі. Далі додати перець та сіль. Смажити 3-4 хв.
  6. Борошно слід просіяти на робочу поверхню. Зробити ямку невеликого розміру, у яку помістити олію та сіль. Далі вимішується м’яке тісто з поступовим додаванням води.
  7. Тісто розгорнути тонким шаром та порізати квадратиками (довжина кожної сторони повинна складати близько 5 см). На кожній квадратик покласти трохи начинки. Загорнути у форму трикутника. Краї необхідно поєднати між собою.
  8. Варити вушка потрібно у підсоленій воді. Потім їх змастити олією.
  9. Далі готується борщ. Для цього грибний відвар процідити та поставити на вогонь.
  10. Зварений буряк потрібно натерти на тертці з великими отворами.
  11. Нарізати цибулю. Обсмажити на пательні, щоб вона мала золотистий колір.
  12. До цибулі додати лимонний сік та буряк, після чого тушкувати 3-5 хв.
  13. Суміш перекласти у киплячий грибний відвар. Посолити, поперчити, покласти лавровий листок. Коли суміш закипить, варити ще декілька хвилин.
  14. Вушка покласти на тарілку, після чого налити борщ та присипати зеленню.

Риба з грибами

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти:

  • 1 кг риби;
  • 0,5 кг свіжих або 50 грамів сушених грибів;
  • 3 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 чайна ложка порошку гірчиці;
  • 60 мл олії;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Риба нарізується шматками (на порції). Посолити та натерти вичавленим часником. Залишити в прохолодному місці на декілька годин.
  2. У форму кладеться цибуля. Потім кладуться порізані гриби (при використанні сирих грибів їх спочатку слід відварити). Зверху розміщується шар риби, а потім гриби та цибуля.
  3. У воду додається гірчиця та олія. Цією сумішшю потрібно залити рибу таким чином, щоб вона трохи прикривала цибулю.
  4. Накрити кришкою та готувати у духовці протягом 1 години.

Оселедець карпатський

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Готується ця страва заздалегідь, щоб оселедець добре промаринувався.

Інгредієнти:

  • 1 кг оселедця;
  • 200 грамів моркви;
  • 200 грамів цибулі.
  • Інгредієнти для маринаду:
  • 350 грамів олії;
  • 2 столові ложки оцту;
  • 1 столова ложка цукру;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Оселедець слід розібрати на філе, яке нарізується довгими шматками. Рибу потрібно трохи відбити.
  2. Морква та цибуля нарізуються соломкою та кладуться на рибу.
  3. Загортається рулет та сколюється шпажкою. Залити маринадом та залишити на 12 годин.
  4. Страва подається до столу разом зі шпажками.

Шулики з медом

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • 1 склянка меду;
  • 1 склянка маку;
  • 2/3 склянки олії;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • кориця за смаком;
  • щіпка солі;
  • 1 склянка води.

Як приготувати:

  1. Просіяти борошно. Зробити у ньому ямку, у яку налити воду, 0,5 склянки олії, та додати сіль. Замісити тісто та залишити його на деякий час.
  2. Мак перетирається, поки не з’явиться молочко.
  3. Тісто ще раз вимішується. Розгорнути у формі коржів товщиною 1 см. Робляться надрізи у вигляді ромбу (замість цього можна просто коржі поламати на окремі шматки будь-якої форми).
  4. Тісто проколюється виделкою. Смажити на гарячій пательні в олії.
  5. Коржі ламаються по надрізах. Покласти їх у глибокий посуд та перемішати з медом та маком. Також можна додати корицю за смаком.

Горохова каша

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти:

  • 150 грамів гороху;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • перець;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Горох перебирається та декілька разів промивається у холодній воді. Горох потрібно замочити до ранку.
  2. Горох заливається водою та вариться до готовності. У кінці варки додається сіль.
  3. Цибуля дрібно ріжеться.
  4. Морква натирається за допомогою грубої тертки.
  5. Цибуля та морква обсмажуються до готовності. Потім вони додаються до гороху. Ретельно перемішати.

Пампухи

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти:

  • 5 склянок борошна;
  • 1 столова ложка сухих дріжджів;
  • 3 столові ложки олії;
  • 3 столові ложки цукру;
  • цукрова пудра;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 2 склянки теплої води.

Як приготувати:

  1. Борошно просіяти та перемішати з сухими складовими.
  2. Потім поступово додається вода та олія.
  3. Замісити м’яке тісто. Залишити його у теплому місці, щоб його об’єм збільшився вдвічі.
  4. Тісто трошки обминається та розгортається за допомогою качалки у шар товщиною не менше 2 см.
  5. За допомогою склянки вичавлюються пампухи.
  6. Пампушки залишити на 15 хв. у теплому місці.
  7. Олія розігрівається у казані. Увімкнути середній вогонь та смажити пампухи.
  8. Потім вони кладуться на серветку, щоб витік зайвий жир.
  9. Коли пампухи охолонуть, їх потрібно посипати цукровою пудрою.

Квасоля з грибами

12 Страв на Святий Вечір - рецепти

Інгредієнти:

  • 300 грамів квасолі;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 2 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 грамів сушених грибів;
  • 2 столові ложки олії;
  • сіль.

Як приготувати:

  1. Квасоля та гриби замочуються.
  2. Потім гриби з квасолею варити у невеликій кількості води, поки квасоля не буде готова.
  3. Цибуля дрібно ріжеться та смажиться на олії до м’якості.
  4. Борошно смажиться на сухій пательні до золотистого кольору.
  5. Усі складові потрібно перемішати. Додати сіль та подрібнений часник.

Смачного!

Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
Завантаження...